Σάμος: Ξενοφοβική αντίδραση γονέων-Τι απαντά η ΕΛΜΕ

Σε αποχή τεσσάρων ημερών καλεί τους μαθητές ο Σύλλογος Γονέων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος καθώς σήμερα θα γίνει η υποδοχή 14 προσφυγόπουλων (10 κορίτσια και 4 αγόρια) από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.

Οι γονείς αντιτίθενται στη λειτουργία Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υλικοτεχνικές συνθήκες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο και καλούν σε αποχή από σήμερα, 5 Μάρτη, μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Επίσης, καλούν και σε κινητοποίηση την Πέμπτη στις 10 π.μ. έξω από την Α’θμια Εκπαίδευση Σάμου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Υπερασπιζόμαστε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εκπαίδευση ΟΛΩΝ των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και όχι εις βάρος των ΗΔΗ βεβαρημένων σχολικών μονάδων και στην όποια ομαλή λειτουργία του επιβαρημένου σχολικού προγράμματος. Πρόθεση των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, να ενσωματώσει τα προσφυγόπουλα στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες, χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά (Γλώσσα, θέματα υγείας) ενώ κωφεύουν και εθελοτυφλούν στις βασικές ανάγκες που απαιτούνται ώστε τα παιδιά αυτά να ζήσουν με τα στοιχειώδη! »

Η απάντηση της ΕΛΜΕ Σάμου

Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΛΜΕ Σάμου που καλεί σε υποδοχή των προσφυγόπουλων στις 2 το μεσημέρι και χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων ιδιαίτερα ξενοφοβική. Ακόμη, υποστηρίζει πως οι ελλείψεις στις υποδομές είναι υπαρκτές, ωστόσο δεν αντιμετωπίζονται απομονώνοντας τους πρόσφυγες αλλά με συλλογικό αγώνα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο λαός μας ξέρει από φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά και η πλειοψηφία των Σαμιωτών έχει σταθεί μέχρι τώρα στο πλευρό των προσφύγων. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία με ξενοφοβικές, ρατσιστικές έως και φασιστικές απόψεις, που θεωρεί κατώτερους τους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, θρησκεία και πολιτισμό, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν έχουν γεμάτο πορτοφόλι.

»Και οι απόψεις αυτές επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό κλίμα, αξιοποιώντας τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας δυσκολίες λες και οι πρόσφυγες είναι η αιτία για τα δικά μας δεινά. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ανασφάλεια και το φόβο, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα.

»Ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Ζούμε καθημερινά τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, τις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και τα προβλήματα συντήρησης των σχολικών κτιρίων και δίνουμε συνεχώς τον αγώνα μας για την επίλυσή τους.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here