Σαμαράς, αμετανόητος και αμετακίνητος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Μετάθεση ευθυνών και  πολιτική εκμετάλλευση των δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η χώρα στη προσπάθεια της να απεμπλακεί από τα μνημόνια, επιχείρησε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, o πρώην πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει και να επαυξήσει την προεκλογική του κινδυνολογία  σε μια προσπάθεια να υπερβεί δια του τρόπου αυτού και την δυσφορία που αρχίζει σιγά-σιγά να μορφοποιείται στο εσωτερικό της ΝΔ για το τρόπο με τον οποίον χειρίζεται την μετεκλογική πορεία του κόμματος.

Ο κ.. Σαμαράς μας ξανα-είπε ότι αυτός τα είχε κάνει σχεδόν όλα καλά και ότι αν τον αφήναμε να κυβερνήσει λίγους μήνες ακόμη θα μας είχε βγάλει από το πολυμίσητο μνημόνιο.  Στον αντίποδα, θεωρεί ότι σήμερα έχουμε  μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτική, δεν ξέρει τι θέλει να κάνει και με την τακτική που τηρεί στι διαπραγματεύσεις η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί τα βράχια. Ο κ. Σαμαράς έβαλε έτσι, σε περίπτωση που η προφητεία του περί «αριστερής παρένθεσης», επαληθευθεί,  υποψηφιότητα για νέος αυτόκλητος εθνικός σωτήρας.

Με τον τρόπο ατό, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει καθαρά ότι επενδύει στο απόλυτα κακό σενάριο για την χώρα, με σκοπό να επωφεληθεί. Ταυτίζεται έτσι, αντικειμενικά και υποκειμενικά με τις πολιτικές άγριας λιτότητας και νέων περικοπών που κάποια ευρωπαϊκά γεράκια θέλουν να επαναφέρουν και να επιβάλλουν, αγνοώντας την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αξιοποιώντας  την ευκαιρία που του έδωσαν οι «μεγάλοι καναλάρχες», μίλησε για Grexit που έρχεται εάν δεν πληρώσουμε, εξέλιξη που ο ίδιος απεύχεται. Χαρακτήρισε απίστευτη την ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα  και έκανε λόγο για αδιέξοδο και «κοροϊδία» από τη μεριά της κυβέρνησης καθώς και για διπλωματική της απομόνωση, καθώς «έβαλε τον Ξηρό πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».

Εναρμονισμένος πλήρως με τις θέσεις των εταίρων, που πιέζουν εκβιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τους όρους τους και να υλοποιήσει περιοριστικά μέτρα, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών  συντάξεων για να διασωθούν τα επικουρικά ταμεία και  επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ειχε δεθχεί αυξηση ΦΠΑ μονο στον τουρισμό. Αναγνώρισε πάντως ότι είναι θετικό πως η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 1,2%.

Είπε μάλιστα πως αν η κυβέρνηση πάει σε νέες εκλογές θα το κάνει γιατί θέλει να πάει στη δραχμή.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι πριν τον κ. Δήμα, είχε προτείνει στον κ.Κουβέλη να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον τελευταίο πάντως να δίνει αρνητική απάντηση. Τον είχε επισκεφθεί ο κ. Σταμάτης στο γραφείο του, είπε, αλλά ο κ. Κουβέλης απάντησε όχι, αν και εμείς θέλαμε λίγους ψήφους για τους 180

«Αν ο κ. Κουβέλης είχε δεχτεί, σήμερα θα ήμασταν έξω από το μνημόνιο», συμπλήρωσε. ωστόσο ο κ. Κουβέλης με δηλώσεις διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαραά, λέγοντας ότι ουδέποτε δέχθηκε πρόταση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι παρέλαβε μία χώρα στην εντατική, βγάζοντάς την στις αγορές, ενώ σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, δήλωσε ότι «δεν τις διαφημίσαμε αρκετά».

Σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων από φορείς του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς ανάφερε ότι πρόκειται για έναν αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας, εκτιμώντας ότι υπάρχει θέμα νομικό και ηθικό.

Για ην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ζήτησε να δοθούν κάποιες εγγυήσεις για τα χρήματα ενώ επανέλαβε ότι ουδείς τον αμφισβήτησε ή έθεσε θέμα ηγεσίας.

«Αν έφευγα αυτή τη στιγμή, όλοι θα με κατηγορούσαν ότι σηκώνομαι και φεύγω την πιο κρίσιμη ώρα για τον τόπο…», είπε και αρνήθηκε να δεσμευθεί πότε θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ.

 

 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here