Σάλος στην Κροατία: Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια

 

Φαρμακοποιός στην Κροατία αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε μια πελάτισσά της, επικαλούμενοι συνειδησιακούς λόγους, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί… Πού θα σταματήσει αυτό;» διερωτήθηκε η γυναίκα που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.

«Αυτή η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης», η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, «μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Σάνια Τσέραρ, της οργάνωσης CESI

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here