Σάλος με την απειλή των Αμερικανών ότι «θα έχουν συνέπειες όσοι Ευρωπαίοι κάνουν μπίζνες με το Ιράν»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόν Μπολτον χαρακτήρισε πιθανή την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν.

Την δήλωση έκανε σε εκπομπή του καναλιού CNN.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από την διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά  με το Ιράν  και αυτό δυσαρέστησε πολλους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς μεταξύ άλλων προκάλεσε φόβους για πιθανότητα νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή και αστάθεια στην αγορά πετρελαίου και στα χρηματιστήρια. Επίσης ο Τραμπ προηγουμένως είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια αποχωρώντας από την UNESCO για χάρη του Ισραήλ και αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των Ισραηλινών.

Μετά την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, που συνεχίζουν να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  είπε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ως στόχο την Ευρώπη όταν αποχωρούσαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι στο επομενο διάστημα θα επιτύχουμε με την Ευρώπη μία συμφωνία που θα είναι πραγματικά λειτουργική και θα προστατεύει τον κόσμο από την κακή συμπεριφορά του Ιράν, όχι μόνο από το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά από τους πυραύλους του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Προ διημέρου ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ με ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν και η ανάρτηση προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικούς όσο και σε επιχειρηματικούς κύκλους.

«Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα» ανέγραφε επιτακτικά.

Εν συνεχεία, μετά το σάλο που προκάλεσε,  ο  Αμερικανός πρέσβης «δικαιολογήθηκε» ότι έχει «διαφορετικό στιλ από τους περισσότερους διπλωμάτες».

«Δεν είναι δική μου δουλειά να διδάσκω στους ανθρώπους την υψηλή τέχνη της διπλωματίας, ειδικά όχι στον πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται σαν να χρειάζεται πράγματι λίγο φροντιστήριο», δήλωσε σχετικά  η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες

Ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εξωτερική πολιτική Γιούργκεν Χαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Ο Αμερικανός πρέσβης θα γίνει γρήγορα γνώστης και θαυμαστής της Γερμανίας, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, και αυτό το απίθανο tweet θα μείνει ένα μεμονωμένο σφάλμα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο ντι Μάζι ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον Αμερικανό διπλωμάτη και να του εξηγήσει ότι «δεν είναι δική του δουλειά αυτές οι παρεμβάσεις«.

«Η παραδοσιακά καλή συνεργασία της Βουλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ αποκλείει τις ωμές απειλές εναντίον γερμανικών εταιριών. Αν ο κ. Γκρενέλ θέλει να εργαστεί εδώ σε αυτόν τον τόνο, θα παρατηρήσει σύντομα ότι δεν θα βρει πολλούς φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα εξωτερικά θέματα Όμιντ Νουριπούρ.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το tweet του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια».

«Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις χθες. Να δίνει τέτοιες εντολές στις γερμανικές επιχειρήσεις … Δεν συμπεριφέρεσαι με τέτοια αυθάδεια στους συμμάχους σου…», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας θα εξηγήσει στον πρέσβη ότι δεν είναι ο ρόλος του να δίνει κατευθύνσεις ή να εκφράζει απειλές προς τις γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μίχαελ Τόκους.

Ομως ουσιαστικά ο πρέσβης ειναι αμετανόητος και με κατοπινές δηλώσεις του συνέχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά λέγοντας:

«Δεν είμαι  οπαδός της ομαδικής σκέψης στην διπλωματία», είπε. «Η ομαδική σκέψη  έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Αν κάποιος θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο, είναι καλύτερα να βασίζεται σε διπλωμάτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να γίνουν σκληροί. Το να είσαι διπλωμάτης σημαίνει για μένα να μιλάς ξεκάθαρα -και απέναντι στους φίλους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here