Εγγραφα και αποδείξεις για την υπόθεση Σαλμά-ιατρικών εξετάσεων ΕΟΠΥΥ- ΣΥΡΙΖΑ: Οσμή σκανδάλου με ανάμιξη στελεχών της ΝΔ

Εγγραφα και στοιχεία για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Μ. Σαλμά, την οποία αποκάλυψε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.  Τα έγγραφα αφορούν υπουργικές αποφάσεις των κ. Βορίδη και Γρηγοράκου για έγκριση της συγκεκριμένης ιατρικής εξέτασης μαζί με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για 550 ασθενείς που υπογράφει ο κ. Σαλμάς! 

Για οσμή σκανδάλου με κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος στην οποία εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της ΝΔ κάνει λόγο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά από τον . Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Η καταγγελία

Ο κ. Πολάκης μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στην εξέταση της προδιαγνωστικής αρθροσκόπησης λέγοντας ότι  η εξέταση αυτή δεν είναι αναγκαία διότι η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν, πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί  η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

«Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου.Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε», τόνισε ο Π. Πολάκης.

Για τις καταγγελίες αυτές ο χειρουργός ορθοπεδικός και πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τον οποίο δήλωσε πως «στην αίθουσα του δικαστηρίου θα ακούσει τις ημέρες φυλάκισης που θα του επιδικάσουν οι δικαστές».

Τι αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρευαι στο δημοσίευμα της εφημερίδας, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος υπογράφουν απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία αποδέχονται την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014.

Η υπουργική απόφαση Βορίδη-Γρηγοράκου

Επάνω αριστερά, η υπουργική απόφαση Βορίδη-Γρηγοράκου και δεξιά οι οι εγκρίσεις του Ιατρικού Συλλόγου που αποδεικνύουν τη συστέγαση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ. Κάτω, τα παραπεμπτικά 550 ασθενών με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά. 

Τα παραπεμπτικά του Μάριου Σαλμά

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός αποδέχεται τη δυνατότητα διενέργειας της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής».

Το κυριότερο όμως είναι η τελευταία φράση της υπουργικής απόφασης:

«Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». 

Με απλά λόγια, αποζημιώνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζουμε σήμερα, όχι ένας και δύο αλλά συνολικά 550 ασθενείς μέσα σε ένα χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη (της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου).

Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, χειρουργό Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Πολάκη, η συγκεκριμένη εξέταση υπερκοστολογείτο κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ κόστιζε η μία), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ για την αναφερόμενη περίοδο.

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία όλων των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη εξέταση με υπογραφή του ίδιου του κ. Σαλμά. 

«Οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχω λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυϊατρεία αυτά» έλεγε σε προχθεσινή δήλωσή του ο Μ. Σαλμάς.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών,  αποκαλύπτεται μια σκανδαλώδης απόφαση.

Συγκεκριμένα, στις 2  Δεκεμβρίου του 2014, ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, (ΝΔ) και  ο αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, (τότε ΠΑΣΟΚ),  υπέγραψαν μια  απόφαση με την οποία αποδέχονται την εισήγηση του ΚΕΣΥ, υπό την προεδρία του Π. Σκανδαλάκη, πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εξωτερικών της ΝΔ, για την τιμολόγηση διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο, ως κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή με την ίδια τιμή με την κανονική αρθροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει και νοσηλεία που γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα, για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη, πήραν παραπεμπτικό, μέσα σε ένα χρόνο, 550 ασθενείς, από τον ίδιο γιατρό, που δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά.

Στις 19/2/2015, ο ΙΣΑ χορήγησε άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο (κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία), το οποίο συστεγάζεται, συμπτωματικά, με το ιατρείο του Μ. Σαλμά, και το οποίο εκτελούσε τα παραπεμπτικά της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Η συγκεκριμένη εξέταση, η οποία, όπως κατήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σε παρέμβασή του στη βουλή, υπερκοστολογείτο κατά 300%, υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο  κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016.

Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρει την οσμή σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται, είτε με την υπογραφή τους, είτε άμεσα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Διότι, από ότι φαίνεται, η ΝΔ δεν αρκέστηκε να διαλύσει τα πάντα στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και να αποδιαρθρώσει όλες τις δομές πρόνοιας, αλλά εργαζόταν και  υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους ήταν και στελέχη της.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here