Σακοράφα: Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;

“Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό” αναρωτήθηκε σήμερα στην παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ζητώντας από την αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και τα θέματα ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.

Η κα Σακοράφα ανέφερε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της ασφαλούς μετανάστευσης  και της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στο προσφυγικό, την ίδια στιγμή :

-Πληρώνει την  Τουρκία για να κρατάει τους πρόσφυγες αποκλεισμένους και τη χρηματοδοτεί να αγοράζει τεθωρακισμένα προκειμένου να τους αποτρέπει να φτάνουν στην Ευρώπη, παραβιάζοντας εν γνώσει της τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

-Ανέχεται κράτη-μέλη της να κλείνουν σύνορα, να μην δέχονται πρόσφυγες και να μπλοκάρουν την αναγκαία αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο.

-Επιπλέον, όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά  «συμπαρίσταται» στη Γαλλία και στη Βρετανία που βομβαρδίσανε προχθές τη Συρία,  περιφρονώντας ακόμα και αυτά τα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ, με κίνδυνο δημιουργίας νέου  κύματος προσφύγων.

Κλείνοντας την παρέμβασή της για το προσφυγικό στην ολομέλεια, η Σοφία Σακοράφα, απευθυνόμενη στην Φεντερίκα Μογκερίνι τη ρώτησε: “Με ποιο ηθικό βάρος, άραγε  κυρία Μογκερίνι θα υπερασπιστείτε στα Ηνωμένα Έθνη τις συνθήκες και τις αξίες που περιφρονούνται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταπατώνται από τον ίδιο το θεσμό που εκπροσωπείτε;” . Και “ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here