Γ. Σακελλαρίδης: Βιώσιμη συμφωνία το συντομότερο χωρίς υφεσιακά μέτρα

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει λύση και συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Μάιο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει και το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας. Αφησε να εννοηθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν εξαντλούνται σε δύο εβδομάδες ενώ όσον αφορά τους νέους φόρους που συζητά η κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει αυτοί να μην επιβαρύνουν τα συνήθη υποζύγια που έφεραν μέχρι τώρα το βάρος της κρίσης και να μην υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα στις 21-22 Μαίου  όπου θα τεθούν ακοικτά όλα τα ζητήματα. «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Είναι τώρα σειρά των εταίρων να δείξουν αν επιθυμούν αμοιβαία επωφελή λύση», συμπλήρωσε.

«Δεν επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης, θέλουμε συμφωνία αύριο, χθες. Χρειάζονται όμως δύο για τη συμφωνία. Στόχος μας είναι μια λύση, μια συμφωνία όχι για την επόμενη μέρα αλλά βιώσιμη για πολλά χρόνια«, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσδιορίζοντας τις κόκκινες γραμμές-θέσεις  της κυβέρνησης που είναι αδιαπραγμάτευτες επανέλαβε ότι για τα εργασιακά είναι η καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων-συμβάσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μειώσεις συντάξεων και προτείνει  αντικίνητρα για εθελούσιες αποχωρήσεις, περικο΄΄ες των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όχι όμως για όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ασκούν πιέσεις ζητούν νέες περικοπές μισθών και στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα(ο κ. Βαρουφάκης είχε πει χθες ότι θέλουν πάει στα 700 ευρώ για όλους του δημοσίου υπαλλήλους), ενώ σχολιάζοντας τη φράση του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή, ότι ο ΦΠΑ στα νησιά αν αυξηθεί, θα αυξηθεί μετά το καλοκαίρι,  είπε ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη βούληση για να μην προκληθούν οικονομικές αρρυθμίες.

Οσον αφορά τη θέση του κ. Βαρουφάκη για διευθέτηση των ομολόγων αξίας 27 δις ευρω της ΕΚΤ,  είπε πως αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης του χρηματοδοτικού κενού στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε τέλος, ότι αποτελούν μια υποχώρηση της κυβέρνησης η οποία ωστόσο συναρτάται με την έκβαση της διαπραγμάτευσης και δεν περιλαμ,βάνει όρους ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here