Γ. Σακελλαρίδης: Θέλουμε λύση άμεσα αλλά μακράς πνοής

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

«Και σήμερα αν μπορούσαμε να είχαμε συμφωνία θα ήταν ευκταίο. Οσο το δυνατό συντομότερα επέλθει η συμφωνία τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη της Αθήνας είναι μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας , όχι μόνο για την κάλυψη των δόσεων, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, όπως έχει τεθεί στην ελληνική πρόταση. «Θέλουμε ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους, ενιαία προαπαιτούμενα  τα οποία θα υλοποιήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν μιλάμε για «σπασμένους» όρους  μέχρι το Σεπτέμβρη αλλά για ενιαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει σταθερότητα».

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις θεσμικές και τις μη θεσμικές δυνατότητες για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.  «Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες θα δει τα περιθώρια των συγκλίσεων ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία» .Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί τους και συνεργάτες οικονομολόγοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Εθεσε ως αντικειμενικό όριο  των διαπραγματεύσεων τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία λήξης της παράτασης της δανειακής σύμβασης, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα υπάρχει πυκνή πολιτική διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα για θετική κατάληξη.

Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της παράτασης  (είτε είναι 3μηνη, είτε 6μηνη, είτε 9μηνη) δεν ανταποκρίνεται από μόνο του στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. «Θα είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.
Ως προς το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, είπε  ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί διότι για να φτάσει η συμφωνία στην Κονοβουλευτική Ομάδα σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να την ψηφίσει . Πρόσθεσε πάντως ότι τίθεται ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης.

Οσον αφορά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τα περί αναπάντητων κλήσεων, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές. Αρνήθηκε και πάλι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι υπήρξαν επαφές σε επίπεδο συνεργατών. Ουδέποτε ειπώθηκε ότι το κείμενο που παραδόθηκε στον Αλ. Τσίπρα ήταν κείμενο της Κομισιόν αλλά αντικατοπτρίζει τις απόψεις των 3 θεσμών.

Επανέλαβε ότι η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των θεσμών επί των προτάσεών της, διευκρινίζοντας ότι δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Ερωτηθείς σχετικά με την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας να ομαδοποιηθούν οι δόσεις του ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here