Ρούσεφ: Σκάνδαλα διαφθοράς και λιτότητα γκρεμίζουν τη δημοτικότητά της

Πριν περίπου ένα χρόνο επανεξελέγη)για δεύτερη φορά) Πρόεδρος της Βραζιλίας, μιας από τις μεγαλύτερες  χώρες του κόσμου. Ομως σήμερα, η Ντίλμα Ρούσεφ, βρίσκεται με τη πλάτη στο χώμα. Η δημοτικότητά της έχει χτυπήσει ιστορικό χαμηλό στη χώρα και δεν ξεπερνά με τίποτα το 8% μα το 71% των συμπολιτών της να την θεωρούν από κακή έως πολύ κακή πρόεδρο.

Βασικές αιτίες αυτής της λαικής αποστροφής προς το πρόσωπό της είναι η  οικονομική κρίση, η παρατεταμένη λιτότητα αλλά και το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του ενεργειακού κολοσσού Petrobras.

Σύμφωνα με την εταιρεία Datafolha, η δημοτικότητα της Ρουσέφ έπεσε στο 8%, ποσοστό παραπλήσιο με το 7,7% που καταγράφηκε σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.

Είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Βραζιλίας μετά το τέλος της δικτατορίας του 1985, καθώς το 71% των πολιτών θεωρεί από «κακή» ως «πολύ κακή» την επίδοση της κυβέρνησής της, από 65% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, τον Ιούνιο.

Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων εκτιμά ότι η πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία της, ενώ το 38% θεωρεί ότι θα αποπεμφθεί (έναντι 29% τον Απρίλιο).

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρούσεφ  είναι χαμηλότερο ακόμη και από εκείνο του Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος το 1992 παραιτήθηκε λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με μια διαδικασία αποπομπής του στο Κογκρέσο, λόγω σκανδάλων διαφθοράς.

Εξάλλου, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ένδειξη πως η πρόεδρος χάνει τον έλεγχο στον κυβερνητικό συνασπισμό, η κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τους μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, καταφέρνοντας πλήγμα στις προσπάθειές της να μειώσει το διογκούμενο κρατικό έλλειμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here