Ρούλα Κοντέα: Της καληνύχτας τα φιλιά

 

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 Της καληνύχτας τα φιλιά της Λουίζας και του Γιώργου, της Αντιγόνης και του Ιεροκλή, του Σωτήρη και της Ελένης είναι τα φιλιά του έρωτα. Αυτού του έρωτα που μεταμορφώνει  τους ήρωες του βιβλίου σε ικέτες μιας ευτυχίας που κάποιες στιγμές την αγγίζουν, για να την προσπεράσουν πάλι.      Όμως η κάθε στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία…     Μέσα στους παγωμένους διαδρόμους ενός παλιού κτηρίου ένα μεγάλο μυστικό κυκλοφορεί, που μόνο ένας το γνωρίζει. Όταν θα τελεστεί ένας φόνος ο ένοχος θα καταφέρει να παραμείνει ανώνυμος, μέχρι τη στιγμή της καταγγελίας και της αποκάλυψης.   Και μαζί θα αποκαλυφθεί πώς η αγάπη για τον άνθρωπο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή. «Γυιέ μου, επειδή είμαστε άνθρωποι κάνουμε λάθη και, όταν αγαπάμε, αυτά τα λάθη γίνονται μεγάλα και μας πνίγουν. Ενώ, αν ήμασταν θεοί, θ’ αγαπούσαμε χωρίς να κάνουμε λάθη. Γιατί θεός σημαίνει δίκαιος και αλάνθαστος. Και μόνο όταν αγαπάς σαν θεός δεν κάνεις λάθη», του είπε η Αντιγόνη. «Της καληνύχτας τα φιλιά», της

Ρούλας Κοντέα, εκδόσεις Ωκεανός.

Η Ρούλα Κοντέα γεννήθηκε στην Αθήνα, από πατέρα Μανιάτη και μητέρα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Είναι παντρεμένη με τον Αριστείδη Θεοφανόπουλο και έχουν δυο γυιούς. Τον Βασίλη και τον Γιώργο. Τελείωσε το Αμερικάνικο Kολλέγιο και εργάστηκε για είκοσι χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γράφει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Μοναξιές που ταιριάζουν.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα;

΄Ολες οι ιστορίες που γράφω βασίζονται και σε αληθινά γεγονότα και σε φανταστικά. Είναι το πλέξιμο και των δύο. Αν δεν υπάρχουν κίνητρα πραγματικής ζωής και αλήθειας δεν προχωράς στην κατάθεση και στην ανάλυση των γεγονότων που επειδή είναι πραγματικά σε οδηγούν σε μονοπάτια της φαντασίας σου, ή το αντίθετο. Φανταστικές ιστορίες σε οδηγούν σε αληθινές ιστορίες. ΄Αλλωστε όλα συμβαίνουν, και πολλές φορές και περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Γιατί όπως λένε η πραγματικότητα ξεπερνά και την μεγαλύτερη φαντασία.

Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Από το βάσανο των ανθρώπων να αναχωρήσουν με αξιοπρέπεια, όταν η επαγγελματική και επιστημονική υποχρέωση των γιατρών είναι η θεραπεία του αρρώστου, ακόμα και αν αυτόν είναι αδύνατον. Και μέσα σε όλα αυτά η ζωή ρέει και οι ανάγκες μας και οι έρωτες μας ανθίζουν, και απατούν τον χρόνο τους.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες τους οποίους θα θέλατε να επικοινωνήσετε μέσα από το βιβλίο;

Ο έρωτας μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής μας, η συντροφικότητα, το κατρακύλισμα στην αυτοκαταστροφική μας πορεία και το ξύπνημα και την επιστροφή μας στην ζωή. Η αξιοπρεπής αναχώρηση όταν πλησιάζει το τέλος της ζωής μας, με την βοήθεια μιας υπέρτατης αγάπης.

Μιλήστε μας λίγο για τους ήρωές σας

Προτιμώ να ανακαλύψει τους ήρωες μου ο αναγνώστης σιγά σιγά, γιατί υπάρχουν εκπλήξεις και αναπάντεχα γεγονότα. Ο έρωτας του δικηγόρου  Γιώργου με την αναισθησιολόγο Λουίζα. Η Αντιγόνη η μητέρα του, που κουβαλάει συναισθηματικά στον γάμο της, τον νεανικό της έρωτα. ΄Ενα έγκλημα που συμβαίνει ξαφνικά στο σπίτι ενός πελάτη του Γιώργου, και ο ντετέκτιβ και συγγραφέας  Σωτήρης ψάχνει τον ένοχο. Και μέσα σε όλες  τις ιστορίες περιφέρεται μια ανθρώπινη νεράιδα που η αγάπη της για τους ανθρώπους, η καλοσύνη της και ο σεβασμός της για τον πόνο των άλλων την οδηγεί στα κρεβάτια του πόνου και μοιράζει την αγκαλιά της και την αγάπη της στους αρρώστους.

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που σας οδηγεί στη συγγραφή;

Μια εσωτερική ανάγκη να μιλάω με τους ανθρώπους και με άλλον τρόπο. Με ένα βιβλίο που αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από λόγια μεταξύ γνωστών, μεταξύ άγνωστων, μεταξύ φίλων. Στο βιβλίο λέγονται πολλά, που έχεις ανάγκη να καταθέσεις, και να μοιραστείς. ΄Εχεις ανάγκη  να γνωριστείς με τους άλλους και να γνωρίσεις και εσύ τον εαυτό σου πιο βαθιά και αληθινά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here