Ρωσία: Ελάτε στη τράπεζα των BRICS. Τσίπρας: Το εξετάζουμε

Μια πρόταση με μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο / αντιπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική), Σεργκέι Στόρτσακ. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν δύο άνδρες, ο κ. Σεργκέι Στόρτσακ κάλεσε επίσημα την Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS!

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ εκφράζοντας του, παράλληλα, την θετική του έκπληξη για την πρόσκληση.

Ο κ.  Τσίπρας του εξέφρασε μάλιστα  το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS. στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

Η διπλωματική αυτή στάση του Έλληνα πρωθυπουργού εκτιμάται ως προσπάθεια αξιοποίησης της ρωσικής πρότασης ως «όπλο» στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της χώρας με τους θεσμούς.

Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι η πρόταση και και η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι πρ΄θυμος να την συζητήσει, θα δημιουργήσει νέα προβληματα στις σχέσεις μας με  την ΕΕ, όπως είχε δημιουργήσει προβλήματα και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα και η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία που αποφασίσθηκε εκεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here