Ρωσία: Ανεξάρτητο κράτος στο Άγιο Όρος «βλέπει» ο πρώην πρωθυπουργός

Για δημιουργία «ανεξάρτητης κρατικής οντότητας του Αγίου Όρους, όπως συμβαίνει με το Βατικανό» κάνει λόγο ο Ρώσος Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην πρωθυπουργός και φίλος του Πούτιν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Στεπάσιν ειναι μια αρκετά σκοτεινή φυσιογνωμία, αφου ουσιαστικά υπηρέτησε επί δεκαετίες στην αντικατασκοπεία.

Ο Στεπάσιν πλέον φέρεται να ασχολείται μόνον με οικονομικά και θρησκευτικά ζητήματα,ως  επικεφαλής της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης» που ηταν μεταξύ των «συλλογων» που προκάλεσαν σοβαρά ζητήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις με τη δράση τους στη Βόρειο Ελλάδα -ζητήματα που  ειχαν ως αποτελεσμα απελάσεις κ.λπ.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τυπικά ελέγχεται από το Άγιο Ορος, αλλα την διοίκησή του την ορίζει η ελληνική κυβερνηση.

«Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα. Θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο κράτος, όπως το Βατικανό», είπε ο Στεπάσιν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανοησίες τις καταγγελίες της Αθήνας ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας μας για να εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η ελληνική πλευρά γνώριζε για την δράση της Εταιρείας και μάλιστα υποστηρίζει τα εξής:

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ και οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ακριβώς τι κάναμε, τους είχα συναντήσει και μιλήσει μαζί τους πριν από δύο χρόνια…»

Δεν λέει βέβαια κουβέντα για τα όσα δεν είπε κατά την τυπική  συνάντηση.

«Εμείς δεν προσπαθήσαμε να υποδαυλίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», λέει. «Όμως η  Ελλάδα δεν δρα ανεξάρτητα. Μέχρι πρόσφατα όταν όλες οι άλλες χώρες κατηγορούσαν τη Μόσχα για παρέμβαση στα εσωτερικά τους,  η Αθήνα δεν ανακατευόταν. Τώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και ποιος τον συνεχάρη την επομένη; Ο Aμερικανός πρόεδρος. Το θέμα που δημιουργήθηκε σχετίζεται με την κατάσχεση επιχείρησης κάποιου (σσ. του προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της «Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης» Σίμωνα Παναγιωτίδη). Του κατάσχεσαν την επιχείρηση μόνο και μόνο επειδή συνεργάζεται με τη Ρωσία. Πάντως ως χώρα δεν έχουμε, κατά την άποψή μου, καμία δυσκολία με την ελληνική Εκκλησία, αλλά μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως» ανέφερε. (σ.σ. το Πατριαρχείο αποφάσισε πρόσφατα να αλλάξει πολιτικη έναντι της ουκρανικής εκκλησίας και αυτό έκανε τη ρωσική εκκλησία να αντιδράσει μανιωδώς)

Μπορει ο Στεπάσιν να θεωρείται απο κάποιους  γραφικός, αλλά μόνον αυτό δεν ειναι, εχει ενεργή δράση και εκφράζει υπογείως πολλά «ρεύματα» στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Κατά συνέπεια,  με αυτά που λέει προκαλεί  βλάβη ακόμα και στους φορείς που έχουν φιλορωσική και αντιΝΑΤΟϊκή άποψη στην Ελλάδα, γιατί πλέον τους οδηγεί κι αυτους στην πλήρη αποξένωση απο τη Ρωσία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Το 1999 ο τότε 47χρονος Σεργκέι Στεπάσιν, έγινε πρωθυπουργός της Ρωσίας. Είχε ήδη διατελέσει επί κυβέρνησης Γιεβγκένι Πριμακόφ πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. Η Κρατική Δούμα με 293 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 14 αποχές, επικύρωσε  την υποψηφιότητά του με την πρώτη ψηφοφορία. Ηταν  ο τέταρτος πρωθυπουργός από το Μάρτη του 1998 και έχει το ρεκόρ να εγκριθεί με την πρώτη ψηφοφορία. Την υποψηφιότητα του Στεπάσιν παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στη Δούμα, Αλεξάντρ Κοτενκόφ.

Στην ομιλία του τότε είχε πει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν πλήξει ανθρώπους και έχουν υπονομεύσει την πίστη στις αρχές αλλά:

«Δεν έχουμε πλέον χρόνο για ημίμετρα και συμβιβασμούς. Δε σκοπεύω να καταφύγω και  σε έκτακτα μέτρα. Ορισμένοι έχουν ήδη προβάλει το διορισμό μου κάπως έτσι: Να, ήρθε τάχα ο στρατηγός, γερή πυγμή. Η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι δικτατορίας. Και μάλιστα με συγκρίνουν με τον Πινοτσέτ. Οχι, δεν είμαι ο στρατηγός Πινοτσέτ. Το επώνυμό μου είναι Στεπάσιν. Είμαι πεπεισμένος: ο δρόμος των βίαιων και μη οικονομικών αποφάσεων είναι απαράδεκτος για τη χώρα».

Οι κομμουνιστές δεν ειχαν συμμετάσχει στην κυβέρνησή του

Σε λιγους μηνες αντικαταστάθηκε απο τον Πούτιν με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις και ανέλαβε οικονομικά πόστα, απο το 2007 δε είναι επικεφαλής της «αυτοκρατορικης εταιρείας». Παρουσιάζεται ως φανατικός ορθοδοξος

Είναι συνταγματάρχης στο βαθμό

.Το 1993 ορίστηκε  πρόεδρος στο Συμβούλιο Αμυνας και Ασφαλείας της ρωσικης Ομοσπονδιας (για τρία χρόνια) αλλά και υπουργός Ασφαλείας (μέχρι το 1998). Παράλληλα ήταν και επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντικατασκοπείας.

Μετά τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς  -η οποία βεβαίως τίποτα δεν έκανε.

Απο το 2000 του ανέθεσαν την εποπτεία των Οικονομικών, απομακρύνθηκε το 2005 με απόφαση της Δούμας,  αλλά τον επανέφερε προσωπικά ο Πούτιν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here