Σταδιακά και με συνεννόηση οι αυξήσεις στις συντάξεις, λέει η κυβέρνηση

Σταδιακά θα γίνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις 800.000 συνταξιούχων, τους οποίους δικαίωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο το 2012.

Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς, η κυβέρνηση προτίθεται να έρθει σε συμβιβαστική συμφωνία με τις συνταξιοδοτικές οργανώσεις, ώστε η αποκατάσταση να γίνει ομαλά, σε βάθος χρόνου, χωρίς δηλαδή υπέρμετρες δημοσιονομικές αναταράξεις. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος, εάν δοθούν εφ΄άπαξ οι αυξήσεις ανέρχονται σε 1 δις ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι συνταξιούχοι κερδίζουν την μελλοντική επάνοδο των συντάξεών τους σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά όχι την καταβολή των αναδρομικών . Και αυτό διότι οι οι σύμβουλοι Επικρατείας, λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα με την μεγάλη οικονομική κρίση και το καθεστώς της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας δέχθηκαν ότι ναι μεν οι περικοπές παραβιάζουν το Σύνταγμα αλλά δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προυπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η ισχύς των αποφάσεων  για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων στις συντάξεις αρχίζει σήμερα, οπότε και δημοσιεύθηκαν.

Το βασικό σκεπτικό των δικαστών είναι ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Παράλληλα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ναι ναι κυριε Ρωμανια και οι αλλοι κλοουν της κυβερνησης με πενταροδεκαρες
  και σε βαθος χρονου να επιστρεψετε αυτα που μας κλεψαν η συμμορια των σα
  μαροβενιζελων για να μην διαταραχτει η ομαλοτητα η οποια εγγυαται επαρκεια
  χρηματων για να πληρωνεται τους μαφιοζους τοκογλυφους Δεν φτανει που δεν
  επιστρεφετε δεκαρα απο αναδρομικα κατακρατηθεντα τωρα θελετε ναχεται ανε
  ση στην επιστροφη των πρωην μισθων και συνταξεων Ε αυτο παει πολυ Εμεις
  οι συνταξιουχοι και ολοι οσοι θιγομαστε απ αυτη την κλεψια απαιτουμε εδω και
  τωρα επιστροφη των κλεμενων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here