Ρητή καταδίκη Τουρκίας για τα δύο ανυπόστατα μνημόνια με Λιβύη και κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί ζήτησε ο Δένδιας από την ΕΕ

Εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή «των δύο άκυρων μνημονίων» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης και ζήτησε τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στην ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας και ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ζήτησε «τη ρητή καταδίκη και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε με το πιο σαφή τρόπο πως «η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και τόνισε πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβε «ευρεία στήριξη από τη Γαλλία την Ιταλία από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here