Ρήγας: ΣΥΡΙΖΑ με διακριτά αριστερά, προοδευτικά χαρακτηριστικά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για διακριτά «αριστερά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Πάνος Ρήγας, ανοίγοντας, με την ομιλία του, του σώματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, «γιατί προχωράμε στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» είπε ο κ. Ρήγας, σημειώνοντας: «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης, διότι η κρίση δεν ήταν αποκλειστικά δημοσιονομική, αλλά ευρύτερη δομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού».

 Αναφερόμενος στην παρούσα περίοδο, είπε ότι διαμορφώθηκε μια νέα κοινωνική και πολιτική κατάσταση και οξύνθηκαν οι κοινωνικές αντιθέσεις, ενώ στο πολιτικό σύστημα διαμορφώθηκαν επίσης κρίσιμες αλλαγές.

 

Όπως είπε, η Ν.Δ. υιοθέτησε τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές πολιτικές που συνοδεύονται από υπερσυντηρητικές και ακροδεξιού χαρακτήρα επιλογές, προασπιζόμενη τα πιο ακραία διαπλεκόμενα συμφέροντα, ενώ η προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησε σε διάρρηξη των σχέσεων της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας με τις κοινωνικές δυνάμεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μια πολιτική με διακριτά αριστερά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά. Αυτά αποτυπώνονται στις δημόσιες πολιτικές που τα τελευταία τρία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί, πολιτικές που εν μέσω ασφυκτικής επιτροπείας διευρύνουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της συνειδητοποίησης του σημείου που βρισκόμαστε.

Για την Αυτοδιοίκηση

Μιλώντας για τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, είπε ότι συνιστούν «μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία» καθώς «αμφισβητούν στην πράξη το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης», ενώ η κοινωνική μόχλευση που προκλήθηκε και η αποδοχή της διαδικασίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, έδειξαν ότι εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος είπε ότι ήταν «διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:

– Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυσχετίζεται από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

– Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική.

– Συγκροτείται ο Επόπτης ΟΤΑ, ως μια αυτοτελής αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

– Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους δήμους της χώρας.

– Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης.

– Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων.

«Είναι επομένως προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των προηγούμενων, την άνοιξη 2014», είπε ο κ. Ρήγας.

Απλή αναλογική

Τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει τη λαϊκή εντολή και πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή μας στις εκλογές θα πρέπει να αφορά την επικράτηση μιας νέας λογικής για την αυτοδιοίκηση και τη σύγκρουση με παρελθούσες λογικές» και παράλληλα, να εδραιώνει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015.

Ειδικά, για το προγραμματικό πλαίσιο, είπε ότι θα πρέπει να κινείται γύρω από τους παρακάτω άξονες:

1. Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό- διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των δημοτών.

2. Τη συμφωνία σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παίρνει υπόψη του τις προτάσεις και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που αποτυπώθηκαν στη διαβούλευση των αναπτυξιακών συνεδρίων με σεβασμό σε περιβαλλοντικά- οικολογικά ζητήματα.

3. Θα έχει μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Τη συνεννόηση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη) με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, που θα προτάσσει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς όλους.

5. Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.

6. Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

«Η Ν.Δ. επιθυμεί παραγραφή σκανδάλων»

Κατά την ομιλία του, εξάλλου, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην υπόθεση Novartis, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι θέλει να καλύψει ό,τι διαπλεκόμενο υπήρχε και πρόσθεσε ότι «συνιστά ασέλγεια προς την κοινωνία να θέλει να τελειώσει μία υπόθεση με παραγραφή».

Αναφέρθηκε σε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που έχουν υιοθετήσει ακροδεξιά ρητορική και οδηγούν την πολιτική ζωή σε μνήμες άλλων εποχών και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψει ο προοδευτικός κόσμος να εγκαθιδρυθεί η πολιτική ρητορεία Σαμαρά και όσων την ακολουθούν.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, είπε ότι επιμένουμε στην επίλυση που άλλοι «κράτησαν» επί 25 χρόνια, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής.

Έκανε λόγο τέλος για τεράστιο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη, αποδίδοντας ευθύνες στη διεθνή κοινότητα που παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει, όπως είπε. Τόνισε δε ότι η Κ.Ε. οφείλει να εκφράσει την καταδίκη της για όσα συμβαίνουν, προσθέτοντας ότι «θα σταθούμε δίπλα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here