Οι εκβιασμοί των εταίρων, ο αγανακτισμένος Τσίπρας και το …σακάκι του

Νεότερες εκδοχές του κλίματος αφόρητων πιέσεων και εκβιασμών που υπέστη ο Ελληνας πρωθυπουργός στην αίθουσα «βασανιστηρίων» της συνόδου κορυφής, επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου (Corriere και  Stampa)  υποστηρίξουν ότι σε κάποιο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας αγανάκτησε τόσο με την επιμονή των άλλων ηγετών, που έβγαλε το σακάκι του και τους το έδειξε λέγοντας: «Μήπως θέλετε κι αυτό;». 

Σύμφωνα με το Reuters στις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε «λίγο πριν από το να σηκωθεί και να φύγει».

Το βαρύτατο κλίμα κορυφώθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στο σημείο για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη 14 ώρες στη συνεδρίαση, αρνήθηκε να συμφωνήσει στην πρόταση όπως είχε διατυπωθεί λέγοντας πως, αν το έκανε, η αντίδραση στη χώρα θα ήταν τεράστια.

«Εάν συμφωνούσα σε τέτοια εγγύηση, τότε καλύτερα να μην γυρνούσα πότε πίσω» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το Reuters. «Ας βγάλω εισιτήριο για κάποια άλλη χώρα, γιατί πίσω στη χώρα μου θα νομίζουν πως ξεπούλησα την Ελλάδα» προσέθεσε, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το βρετανικό πρακτορείο.

Σε αυτό το σημείο έγινε η παρέμβαση Tουσκ)δεν βγαίνει κανείς από την αίθουσα μέχρι να συμφωνήσουμε) και αποφεύχθηκε το ναυάγιο.Το Reuters ωστόσο περιορίζεται στο ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ίσως να αστειεύτηκε πως θα τους κλείδωνε στην αίθουσα, αν και δεν έχει το κλειδί».

Κατά την περιγραφή του Reuters, ρόλο έπαιξε και η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, η οποία πρότεινε το τελικό σχήμα του ταμείου όπως τελικά συμφωνήθηκε (κατά το ήμισυ για επενδύσεις και τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση).

Ξ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here