Rethink* Eλαιώνα

 Του Αλέξανδρου Ασωνίτη
Ένα ενδιαφέρον φεστιβάλ διεξάγεται στον Ελαιώνα από τις 24 Απριλίου μέχρι την  17ηΜαΐου,  για το οποίο ενημέρωσε έγκαιρα τους αναγνώστες της η ‘Press Publica’.  Με αφορμή το φεστιβάλ, επαναφέρω μια παλιά μου πρόταση για την ανάπλαση-ανάδειξη του εκτάσεως 9.100 στρεμμάτων του Ελαιώνα, στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και χρόνια έχω γράψει τουλάχιστον 5 άρθρα για την αξιοποίησή του.
Το πρώτο άρθρο  με πρότασεις αξιοποίησης δημοσιεύθηκε στην Lifo τον Μάρτιο 2007 (κι ένας προπομπός του στο «Χάιλαιτς» το 2005),  προηγουμένως  η Άθενς Βόις αρνήθηκε να δημοσιεύσει το ίδιο άρθρο, αν κι είχε συμφωνήσει. το αρνήθηκαν επίσης 7 δημοκρατικές εφημερίδες.
Το φθινόπωρο του 2006 επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα, τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, και  του είχα αναλύσει την πρότασή μου για τον Ελαιώνα που συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: να γίνει Πολιτιστικό Πάρκο.
Σήμερα,  παρά την τεχνητή κρίση, αλλά και εξ αιτίας αυτής, η πρόταση θεωρώ ότι αποτελεί  ιδεώδη μορφή ανάπτυξης με μεγάλο βάθος χρόνου και πολλαπλά οφέλη κάθε είδους, που μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα της Αθήνας αλλά και την κατεύθυνση της χώρας, επηρεάζοντας καθοριστικά  και διαπαιδαγωγώντας εμμέσως τους πολίτες.
Συνοπτικά στον Ελαιώνα, στον οποίο οι κυβερνήσεις Καραμανλή σκόπευαν αρχικώς να χτίσουν με κρατικά χρήματα γήπεδα για την ΠΑΕ και ΚΑΕ ΠΑΟ και ο χώρος να γεμίσει εμπορικά κέντρα κλπ,  μπορούν να ιδρυθούν, με υπογειοποίηση ώστε να παραμείνει αλώβητη η ανεμπόδιστη, «καθαρή» θέα της Ακρόπολης που απέχει μόλις  1500 μέτρα:
  Α) Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ή ειδικά αρχαιολογικά Μουσεία, πχ: Μουσείο Προϊστορίας,
  Β) Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (δεν υπάρχει),
  Γ) Μουσείο Λαϊκής Μουσικής (δεν υπάρχει),
  Δ) Μουσείο Ελλήνων εικαστικών που διαπρέπουν ή διέπρεψαν στο εξωτερικό, (Λουκάς Σαμαράς, Γιάννης Κουνέλλης, Τάκις,  -Χρύσα, Αντωνάκος κά)
   Ε) Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών,
   ΣΤ) Βιβλιοθήκη Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που θα συγκεντρώσει όλα τα έργα που έχουν γραφεί για τον ελληνικό πολιτισμό σε όλους τους αιώνες και σε όλες τις γλώσσες
     Ζ)  Άλλα ιδρύματα, γκαλερί, θέατρα, συνεδριακά κέντρα κλπ
Ταυτόχρονα να ανασκαφεί η ουδέποτε ανασκαφείσα αλλά με σημαντικότατα μνημεία Ιερά Οδός, που διασχίζει τον Ελαιώνα, και να ολοκληρωθεί, όσο είναι εφικτό, η ανασκαφή στο παραπλήσιο Δημόσιο Σήμα. Ο Ελαιώνας συνορεύει επίσης με τον Κεραμεικό και με την Ακαδημία Πλάτωνος, με την οποία μπορεί να συνδεθεί, στην Ιερά Οδό υπάρχει κι η περίφημη Ιερά Ελιά ή Ελιά του Πλάτωνα. (Ο σημερινός δήμαρχος επιτρέπει την λειτουργία τεταρτοκοσμικών παζαριών στην Ιερά Οδό. Γιατί δεν επιτρέπει την διοργάνωσή τους  στην Κηφισίας, στην Μεσογείων, στην Αλεξάνδρας κλπ ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο η Ιερά Οδός;)
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την σημασία και την αξία μιας τέτοιας ουσιαστικής, ουσιαστικότατης ανάπτυξης, που αποδεικνύει ότι όντως γυρίζουμε σελίδα και αξιοποιούμε το πολιτιστικό μας υπόβαθρο στοχεύοντας στο μέλλον. Ποια αναπτυξιακή πρόταση υπάρχει που να εξαρτάται αποκλειστικά από μας; Ο τουρισμός, οι αγωγοί; Ποια;
Και τι θα απογίνει το έκτρωμα Βωβού, στην θέση του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, που προοριζόταν για τερατώδες Μολ; Επισκεφθείτε το, στην οδό Πολυκάρπου, για να διαπιστώσετε τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η περιοχή και δείτε την Ακρόπολη. Θα γίνει αντιληπτό τότε, γιατί ο Πιάνο στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που χτίζει το ίδρυμα Νιάρχος, φτιάχνει τεχνητό λόφο ώστε να βλέπουν οι επισκέπτες την Ακρόπολη. Αλλά από εκεί η Ακρόπολη απέχει 7 περίπου χιλιόμετρα και μεσολαβούν χιλιάδες πολυκατοικίες με δώματα και κεραίες….
Αυτά τα λίγα για τον Ελαιώνα, αν χρειασθεί θα επανέλθω. Η σκηνοθέτις Διονυσία Κοπανά έχει γυρίσει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο συμμετέχω, και ελπίζω ότι θα είναι σύντομα έτοιμο, ώστε να περιληφθεί και στο επόμενο φεστιβάλ, αν και βέβαια δεν είναι καθόλου αυτός ο ρόλος του και η αποστολή του. Σημειώνω ότι κοντά στον Ελαιώνα βρίσκονται τα εξαιρετικά δραστήρια Μουσείο Μπενάκη και, πιο κάτω, το ίδρυμα Κακογιάννη.
Επίσης ότι συνδεέται με το μουσείο Ακροπόλεως μέσω του μετρό και ότι μπορεί να επεκταθεί μέχρις εκεί ο πεζόδρομος της Ερμού.
Ξανασκεφθείτε τον Ελαιώνα, λοιπόν, και τι σημαίνει πολιτιστική ανάπτυξη και έργα υποδομής, με προοπτική πολλών δεκαετιών. Σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα ιδρύματα, και τα επικείμενα,  θα πρόκειται για αληθινή  παρεμβολή στο παγκόσμιο πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Αν φυσικά μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.
     ΥΓ. 1:  Μια εξαιρετικά παράξενη είδηση δημοσιεύθηκε στις 11-5-15. Ομάδα επτά Γερμανών βουλευτών επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό και συζήτησε με την διοίκηση του νοσκομείου και το σωματείο εργαζομένων! Είναι κυριολεκτικώς ανατριχιαστικό. Άφησαν τις δουλειές τους να μιλήσουν με κάποιους επτά γερμανούς βουλευτές. Γιατί; Τι υποχρέωση είχαν; Τι είναι αυτοί οι βουλευτές και με ποιο δικαίωμα πήγαν στον Ευαγγελισμό; Τι αρμοδιότητα έχουν; Αν πήγαιναν επτά δικοί μας βουλευτές στην Γερμανία θα τους  δεχόταν  η διοίκηση του μεγαλύτερου γερμανικού νοσοκομείου; Το υπουργείο Υγείας τι λέει; Φοβάμαι ότι η δουλοπρέπεια έρπει χειρότερα κι απ’ την χειμωνιάτικη ίωση. Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «….(οι εργαζόμενοι) έθεσαν  και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Γερμανός βουλευτής εξέφρασε τη συμπάθειά τους προς τους Έλληνες, λέγοντας μάλιστα ότι η σύζυγός του κατάγεται από τα Καλάβρυτα.»  
Το υπουργείο, η διοίκηση και ο σύλλογος εργαζομένων οφείλουν ΑΜΕΣΩΣ  μια απάντηση. Εκτός αν χρειάζεται να ρωτήσουν πρώτα τους Γερμανούς βουλευτές και ειδικά τον κύριο που εξέφρασε την συμπάθειά του, δικαιώνοντας όσους δεν  εκφράζουν καμιά συμπάθεια για την Δρέσδη, αξιομνημόνευτη Ούλρικε Μάινχωφ που έδωσες αγώνα για να θεωρηθεί ο βομβαρδισμός της  έγκλημα πολέμου και τίμησες όσοι λίγοι Γερμανοί την καταστροφική  χώρα στην οποία είχες την ατυχία να γεννηθείς και που σε δολοφόνησε στα «λευκά κελιά». Ή οι Γερμανοί νομίζουν πως τα ξεχάσαμε; Το Γκουαντάναμο ίσως να ωχριά μπροστά τους.
ΥΓ 2: Στις 29-4 το Βήμα έγραψε ότι κατά τον ωσεί παρόντα τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,«Αν μας οδηγήσουν στη δραχμή, τότε θα επέλθει τέτοια καταστροφή για τη χώρα που θα είναι χειρότερη από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Δεν ξέρω αν διαψεύσθηκε ή όχι. Εύχομαι να μην έχει λεχθεί. Αν όντως λέχθηκε όμως αυτή η προκλητικά αποτρόπαια και χυδαία φράση, τότε αποδεικνύεται πόσο ελάχιστη αίσθηση ιστορίας έχουν οι κατά καιρούς ιθύνοντες, πόσο εγκληματικά και αδιανόητα επιπόλαιοι, ανεύθυνοι και υπερανεπαρκέστατοι είναι.  Με τέτοιους πολιτικούς το ότι η Ελλάδα υφίσταται ακόμα αφείλεται σε ανεξήγητη εύνοια της Τύχης. Σοβαρός Έλληνας πολιτικός αναζητείται από την εποχή του Βενιζέλου (πριν φύγει στο εξωτερικό μετά την ήττα του στις εκλογές που κέρδισε στα ποσοστά και έχασε σε έδρες).
* Ο τίτλος οικειοποιείται το γνωστό σύνθημα του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπλαση της Αθήνας.
Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here