Ρέντσι προς εταίρους: Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι

Σε οργισμένες δηλώσεις για τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής προέβη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική. «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι. Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», διεμήνυσε ο κ. Ρέντσι την ώρα που φαινόταν ανέφικτο να υπάρξει κοινός τόπος για σχέδιο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα και την Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με παριστάμενους στη Σύνοδο, ότι οι διαφωνίες επικεντρώνονταν στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση για κάθε χώρα, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την ανακατανομή σ΄αυτές των 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και Ιταλία.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (…) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος Ιουλίου και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομία και τον πληθυσμό κάθε χώρας. Το σύστημα κριτηρίων αντικαθιστά μη-δημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα συγκεκριμένα.

Η ΕΕ θα δεσμευτεί επίσης για την άμεση επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπατρισμού μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here