Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει μετά το Βrexit-Ολάντ: Ο κίνδυνος είναι ο κατακερματισμός

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά του νησιού Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους θα συζητήσει τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Ρέντσι μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε τονίσει ότι οι πολιτικές της λιτότητας δεν ωφέλησαν αλλά έκαναν ζημιά στην Ευρώπη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα του για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ.

«Ο στόχος μας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη» ανέφερε την Κυριακή διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» και όχι «περισσότερη Ευρώπη».

Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Η τριμερής συνάντηση γίνεται στο νησάκι Βεντοτένε το οποίο έχει ιστορική σημασία, αφού δύο Ιταλοί διανοούμενοι που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψαν ένα μανιφέστο ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο ένας, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here