Τα «μαζεύει» ο Ρέντσι διαβλέποντας «Οχι» στο δημοψήφισμα και φοβούμενος οικονομικό πανικό

Μόλις τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση (που παροπλίζει τη Γερουσία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια πιο συγκεντρωτική διακυβέρνηση) και ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα υπέρ του «όχι», ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δείχνει ρεαλισμό.

Δηλώνει μετανιωμένος που προσωποποίησε το δημοψήφισμα και που μίλησε για παραίτηση σε περίπτωση «Οχι», λέγοντας ότι:

  • «Αν οι Ιταλοί δεν θέλουν μεταρρυθμίσeις, πρέπει να το αποδεχτούμε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εκείνη που κερδίζει είναι η δημοκρατία», είπε

Εναντίον των μεταρρυθμίσεων έχουν ταχθεί οι αριστεροί (που θεωρούν ότι περιορίζονται πολύ οι δημοκρατικές δικλείδες σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι»), αλλά και ισχυροί οικονομικού παράγοντες του Βορρά που θέλουν να διασώσουν τη Γερουσία για τους δικούς τους λόγους.

Ο Ρέντσι είπε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica»:

«Το δημοψήφισμα δεν είναι δα και η πιο σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που δεν αναφέρει κανείς: για τον αυτισμό, τα σύμφωνα συμβίωσης, την οδική ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία. Είναι νόμοι που μιλούν για την ψυχή της Ιταλίας».

«Ήταν λάθος που προσωποποίησα το δημοψήφισμα.  Θέλω να μιλήσω για το CNEL (το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας), θέλω να μιλήσω για την ουσία και όχι να βάλω τη χώρα να διαλέξει ανάμεσα σε μένα και στις αλλαγές.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here