Ρένγκλιγκ: Οι 5 χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM είναι στις πλέον επιτυχημένες οικονομίες στην Ευρώπη

Μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, είναι σήμερα οι πέντε χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία,) οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Oι πέντε χώρες οι οποίες έλαβαν χρήματα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εφάρμοσαν δραστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκαταλέγονται στις πλέον επιτυχημένες οικονομίες στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Bloomberg.

Τόνισε επίσης ότι ο ESM δημιουργήθηκε στο απόγειο της κρίσης και ότι στα τελευταία επτά – οκτώ χρόνια έδωσε δάνεια στις πέντε χώρες οι οποίες έχασαν την πρόσβασή τους στις αγορές, εκταμιεύοντας 280 δισ. ευρώ.

«Αυτό διασφάλισε τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης, επειδή ο κίνδυνος ήταν ότι κάποιες χώρες θα μπορούσε να είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν το ευρώ. Έτσι, αυτό δεν συνέβη, είναι καλό, διατηρήσαμε τη σταθερότητα», επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ματίας Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες στην Ευρώπη, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν και να βρουν έναν συμβιβασμό 19 ανεξάρτητες χώρες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα κράτη – μέλη μας πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει επίσης ενεργό ρόλο στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here