Ρένα Μαραζιώτη: Στην τελευταία στροφή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Πλούσια, όμορφη, επιτυχημένη, η Έλενα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια γυναίκα ευνοημένη από τη μοίρα. Κι όμως, από πολύ τρυφερή ηλικία έχει γνωρίσει το σκληρό της πρόσωπο, χάνοντας σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τους δύο γονείς της.

Μεγαλωμένη από τη γιαγιά της με τις αρχές και τις σπουδές των κοριτσιών της τάξης της, φεύγει για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο κι εκεί συναντάει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του καθηγητή Μάξιμου Ανδρεάδη, που τη σημαδεύει ανεξίτηλα.

Η μοίρα, όμως, έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της και η Έλενα βιώνει τον γνώριμο πόνο της απώλειας για δεύτερη φορά.Το παιδί που κουβαλάει στα σπλάχνα της, της δίνει τη δύναμη για να αντέξει κι αυτό το χτύπημα και να συνεχίσει τη ζωή της, μια ζωή που της επιφυλάσσει, ωστόσο, πολλές εκπλήξεις. Πόσο δυνατή είναι, όμως, για να αντέξει αυτό που θα αντικρίσει την ημέρα του γάμου της, την ημέρα που αποφάσισε τελικά να υποταχθεί στη μοίρα της στην τελευταία στροφή;  Απο το βιβλίο της Ρένας Μαραζιώτη, «Στην τελευταία στροφή» εκδόσεις Ωκεανός. Γεννημένη στο Τραγανό της Ηλείας από γονείς εκπαιδευτικούς, ακολούθησε στην αρχή το επάγγελμά τους. Τα υπέρβαρα, παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο όπου δίδαξε επί δεκατρία χρόνια αποτέλεσαν το κίνητρο για να σπουδάσει Ψυχολογία και Διαιτολογία. Έχει ιδρύσει, από το 1999, τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής. Ασχολείται με τη διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ήταν παραγωγός/παρουσιάστρια επί δεκαπέντε χρόνια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΕΥ ΖΗΝ». Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις για τη διατροφή των Ελλήνων και είναι συγγραφέας βιβλίων διατροφής για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πώς από το παιδικό βιβλίο για τη διατροφή περάσατε στο μυθιστόρημα;

Πάντα υπήρχε μέσα μου η επιθυμία να γράψω μυθιστόρημα. Πίστευα ότι μπορούσα και ρίχτηκα στη δουλειά. Έμεινα ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, πιστεύω ότι το πέτυχα.  Το κλειδί όμως για να προχωρήσω μου το έδωσε η κ. Ελένη Κεκροπούλου καταξιωμένη συγγραφέας και εκδότρια στον Ωκεανό.Αυτή η αποδοχή ή η υποδοχή στον τόσο σοβαρό και υπεύθυνο χώρο της συγγραφής μου άνοιξε τα φτερά και πάντα θα είμαι ευγνώμων στον εκδοτικό μου οίκο γι αυτό το νέο παράθυρο στη ζωή μου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Στην τελευταία στροφή»

Είναι μια δυνατή ιστορία αγάπης που μας ταξιδεύει στο Λονδίνο, σ ένα γραφικό χωριουδάκι της Κορνουάλης, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα,στην Πελοπόννησο. Οι ήρωες είναι δυναμικοί αλλά όπως όλοι περιπλέκονται στα παιγνίδια της μοίρας και καλούνται να αντιμετωπίσουν τα απρόοπτα της ζωής. Οι επιλογές τους τους θέτουν σε μια δύσκολη πορεία με αναζητήσεις,απρόοπτα, ανατροπές.

Η τελική κατάληξη τους περιμένει στην τελευταία στροφή. Γι αυτό και ο τίτλος του μυθιστορήματος.

Βρίσκετε στοιχεία του εαυτού σας μέσα στο μυθιστόρημα;

Άφησα έξω τον εαυτό μου από κάθε προσωπικό μου βίωμα. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας πρέπει να βάζει τον εαυτό του απέναντι από το έργο του χωρίς να μεταφέρει κομμάτια της προσωπικής του ζωής μέσα σ αυτό. Γίνεται έτσι πιο αντικειμενικός σ αυτό που θέλει να δώσει στον αναγνώστη,σ αυτό που θέλει να περάσει μέσα από το μυθιστόρημά του. Είμαι της άποψης ότι αρχίζοντας να γράφεις πρέπει να θέτεις το ερώτημα στον εαυτό σου.»Ποιος είναι ο στόχος μου; Τι θέλω να δώσω στον αναγνώστη μου;» και αυτό το ερώτημα να σε ακολουθεί μέχρι το τέλος, για να διαπιστώσεις αν το κατάφερες.

Είστε και εκπαιδευτικός κι απ΄’ο,τι γνωρίζουμε οι κεντρικοί ήρωες βρίσκονται στο χώρο αυτόν, άρα υπάρχουν βιώματά σας στην ιστορία που εκτυλίσσεται

Μεγάλωσα σ αυτό το χώρο και μέσα απ αυτόν πήρα την ασφάλεια που χρειαζόμαστε στη ζωή μας για να προχωράμε δυναμικά.Στο βιβλίο μου το χρησιμοποίησα σαν βάση εκκίνησης, κάτι σαν απαλή μουσική υπόκρουση στα δρώμενα.Ήταν σαν πριν αρχίσει το έργο να πρέπει να στηθεί η σκηνή και το βάθρο που θα πατήσει για να παιχτεί το έργο . Αυτό μόνο.

Οι  ήρωες  του έργου από ποια στοιχεία χαρακτηρίζονται;

Οι βασικοί ήρωες είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί που στέκονται σωστά κάτω από τα λεγόμενα «ηθικά προσωπικά και κοινωνικά πλαίσια»  Ξέρουν να αγωνίζονται,να προσφέρουν, να συγχωρούν, να περιμένουν, να μαθαίνουν από τα λάθη τους να ερευνούν, να αγωνιούν αλλά κυρίως να αγαπούν με όση δύναμη διαθέτουν. Οι ανατροπές στη ζωή τους προβληματίζουν αλλά δεν απογοητεύονται, προχωρούν αλλάζοντας δυναμικά την πορεία της μοίρας τους.

Πιστεύετε ότι όλα αυτά υπάρχουν σήμερα ή μόνο καταγράφονται στην τελευταία στροφή;

Πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αν κάποια στιγμή για οποιουσδήποτε λόγους χάνονται ή κρύβονται οφείλουμε να τα επαναφέρουμε, στη ζωή ή μέσα από το μυθιστόρημα γιατί μόνον μέσα απ αυτές τις διαχρονικές αναμφισβήτητα αξίες καταξιώνεται ο άνθρωπος.

Στην τελευταία στροφή μας περιμένει ένα αίσιο τέλος ή όχι

Προσωπικά θέλω να επέρχεται η κάθαρση στο τέλος .Δεν θέλω τα ερωτηματικά ούτε τις απογοητεύσεις. Επιθυμώ τελειώνοντας ο αναγνώστης να ευχαριστιέται, να ανακουφίζει τα συναισθήματα που του δημιούργησε το βιβλίο του, να ανασαίνει ευχαριστημένος, να χαμογελάει Ο ήλιος και η ελπίδα στη ζωή μας πιστεύω ότι είναι δυο δυνατά στοιχεία που όλοι τα έχουμε ανάγκη, για να προχωράμε και να αντιμετωπίζουμε κάθε αντιξοότητα που παρουσιάζεται μπροστά μας.Κι αυτά τα δύο προσφέρονται στον αναγνώστη στην τελευταία στροφή.

Ετοιμάζετε ένα καινούργιο μυθιστόρημα;

Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη γιατί μόλις πήρα την αποδοχή του νέου μου βιβλίου πάλι από τις εκδόσεις Ωκεανός. Πετάω από τη χαρά μου. Τώρα είμαι περισσότερο βέβαιη ότι θα συνεχίσω ν ανεβαίνω αυτά τα σκαλιά, που απαιτούν πάνω απ όλα μεγάλο σεβασμό στον αναγνώστη. Ωραία η ακρογιαλιά, αλλά όταν μπαίνεις στον… Ωκεανό έχεις να αποκομίσεις πάρα πολλά.Χρωστώ ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σ΄αυτή τη ζεστή αγκαλιά που μας στηρίζει όλους, ιδιαίτερα τους νέους συγγραφείς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here