Removement : Μια εναλλακτική εικαστική προσέγγιση στη Σαντορίνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Βασαριώτου μας μιλάει για το «Removement», μία ιδιαίτερη και «διαφορετική» έκθεση, η οποία ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του Santorini Arts Factory. Η εικαστική επιμελήτρια έχει ζήσει και εργασθεί στο Λονδίνο, από όπου και αποφoίτησε από το UAL με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιμέλεια εκθέσεων, έχει συνεργασθεί σε επιμελητικές ομάδες σε κάποιους από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς της τέχνης, όπως η Tate και η Saatchi. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι μόνιμη συνεργάτης του διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικού Γιώργου Κυπρή.

– Τι είναι το “Removement”?

Το « Removement » είναι ουσιαστικά μία εικαστική τοποθέτηση, η οποία ως απόπειρα τόσο ερευνητική όσο και εκθεσιακή, στοχεύει στην ερμηνεία, απόδοση και συνθετική παρουσίαση της κίνησης και της μεταβολής που διακρίνονται σε ένα τόπο, μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης των mixed media. Κάθε εκδήλωση αλλαγής, δύναμης, αντίδρασης και μεταβολής εκφράζεται ως μία άφιξη ή αναχώρηση, μίας κατάστασης, ενός συναισθήματος ή μίας εικόνας.  Η παραπάνω δράση και ενέργεια ισοδυναμεί με τη λέξη «κινητικότητα», η οποία με τη σειρά της έχει άπειρες κατευθύνσεις και προοπτικές, τόσο εννοιολογικά, όσο και πρακτικά.

Removement5

– Συνεπώς η έκθεση, ή το project αν θέλετε, μεταβάλλεται και αυτό διαρκώς. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται ως προς τη συγκέντρωση του υλικού και το «στήσιμο»;

Το “Removement” ως ένα ευρύτερο project έχει ερευνητικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Σημείο εκκίνησης αποτελεί η παρατήρηση και η καταγραφή του φαινομένου της «κινητικότητας», με εστίαση σε ένα γεωγραφικό μέρος τη φορά, καθώς και το κοινωνικό σύνολο που το απαρτίζει. Ακολουθεί η συλλογή στοιχείων και συγκεκριμένης πληροφόρησης, τα οποία εν συνεχεία διοχετεύονται στους καλλιτέχνες. Οι εικαστικοί είτε προτείνουν δημιουργίες τους, είτε εμπνέονται και παράγουν νέες. Τα έργα τους εναρμονίζονται και παράλληλα εκφράζουν τη θεματική του “Removement”, απεικονίζοντας έννοιες όπως ο χρόνος, ο τόπος, η αιτία,  η διαδρομή και η εξέλιξη.

Removemente

-Άρα το Removement, παρουσιαζόμενο κάθε φορά σε ένα διαφορετικό τόπο, αλλάζει τόσο στη σύνθεση των έργων όσο και στον προσανατολισμό της κύριας θεματικής;

Ακριβώς. Το Removement ουσιαστικά εναρμονίζεται με το αένανον της κίνησης, η οποιά είναι και ο βασικός θεματολογικός άξονας πάνω στον οποίο έπειτα προστίθενται ή παρουσιάζονται παρακλάδια που αφορούν στην κίνηση και τη μεταβολή.

-Πρώτη απόπειρα αποτελεί η Σαντορίνη. Με ποιον τρόπο προσεγγίσατε το συγκεκριμένο τόπο σε σχέση με τη θεματική της έκθεσης;

Η Σαντορίνη αποτελεί μία συμβολική αφετηρία για το «Removement», καθώς το ίδιο το νησί γεννά συνθήκες ταυτόσημες με την αέναη κίνηση και μεταβολή. Η κινητικότητα του υπεδάφους, η μεταμόρφωση του τοπίου και η αναδιαμόρφωση του σχήματος του νησιού, οι μετακινήσεις πληθυσμών από τα βάθη της ιστορίας έως σήμερα, αλλά και η άνευ προηγουμένου τουριστική ροή τα τελευταία χρόνια, καθιστούν τη Σαντορίνη έναν τόπο με διάχυτη την αίσθηση της διαρκούς άφιξης, αναχώρησης, κίνησης και μεταβολής.

– Ποιοι καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος στο Removement της Σαντορίνης;

Στον εικαστικό κύκλο του «Removement» θα παρουσιαστούν δύο ατομικές εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, του Zilvinas Kempinas που έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Art Review Magazine ως ένας από τους 25 καλύτερους, σύγχρονους, δυναμικότερους και ανερχομένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, και η ατομική έκθεση με τίτλο «STILL» του Έλληνα Γιώργου Μαραζιώτη. Ακόμη, η Ελληνίδα εικαστικός Στέλλα Μπολωνάκη παρουσιάζει μία in situ φωτιστική εγκατάσταση με τίτλο «Time Slots» καθώς και το video-art «Removement». Τέλος, η εικαστική ομάδα ΕΝ-ΦΛΩ της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, δημιουργεί συνεργατική εγκατάσταση (installation) εσωτερικού χώρου (Γεωργία Δαμιανού, Όλγα Μπογδάνου & ΕΝ-ΦΛΩ, και μία εγκατάσταση εξωτερικού χώρου της Άννας-Μαρίας Σαμαρά.

– Φαντάζομαι, μετά τη Σαντορίνη, έπεται και συνέχεια?

Επόμενος σταθμός του Removement είναι η Αθήνα, μία μητρόπολη η οποία συνεχώς αλλάζει και μεταβάλλεται, πόσο μάλλον τα τελευταία πέντε χρόνια στα οποία βιώνουμε συγκλονιστικές κοινωνικές, πολιτικές και εθνολογικές αλλαγές. Στην Αθήνα η προσέγγιση της έκθεσης, όπως αντιλαμβάνεστε, διαφέρει κατά πολύ από αυτή της Σαντορίνης, κι αυτό είναι που στην ουσία επεξηγεί ακριβώς τη μεταβαλότητα του ίδιου του project. Επίσης, στην Αθήνα θα αξιοποιηθεί πλήρως η χρήση των mixed media και με την προσάρμοση των παραστατικών τεχνών σε μία ταυτόσημη, ή καλύτερη ισότιμη, δράση με τις καλές τέχνες, η έκθεση θα αποκτήσει έναν δυναμικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

 

INFO:

Ο εικαστικός κύκλος «Removement» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Santorini Arts Factory 2015 και εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στο παλιό εργοστάσιο τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.re-movement.gr, www.santoriniartsfactory.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here