Ρέγκλινγκ: Τώρα είναι μια καλή στιγμή να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Το πρόγραμμα τελειώνει σε έναν χρόνο, αυτή είναι μία καλή στιγμή για να σκεφτούμε πώς θα διασφαλίσουμε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ τόνισε ότι είναι θετικό σημάδι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα του Eurogroup.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε χαρούμενος για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. προς την Ελλάδα.

Επεσήμανε ότι τα διδάγματα από τις επιτυχημένες επιστροφές στις αγορές χωρών που επίσης βρίσκονταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο παρελθόν, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την Ελλάδα.

Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας πως δεν είναι «σοφό» να περιμένει η Αθήνα το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, καθώς πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και θα διατηρήσει.

Όπως εξήγησε, η επιστροφή στις αγορές θα χρησιμεύσει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here