Ρέγκλινγκ: Ναι σε μείωση φόρων, μόνο αν βγαίνουν οι αριθμοί-Διεύρυνση φορολογικής βάσης σημαίνει μείωση αφορολογήτου

Για άλλη μια φορά, την πολλοστή τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, βγάζει κίτρινη κάρτα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε προεκλογικά λέγοντας ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εάν δεν καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν στον προϋπολογισμό. Διευκρινίζει επίσης ότι όταν αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εννοούσε μείωση του αφορόλογητου, αν και κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι!

Σχολιάζοντας στην Καθημερινή, τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση , είπε: «Φυσικά μας ενδιαφέρει πώς θα βγουν οι αριθμοί στο τέλος. Αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ’ αυτού» τόνισε ο ίδιος.

Πάντως, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι «αυτό δεν αποτελεί κριτική για την κυβέρνηση, αφού ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις πάνω από μία εβδομάδα» και παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, με αντικείμενο τον επόμενο προϋπολογισμό.

Στο ερώτημα αν κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, πίσω από τον όρο, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, ο επικεφαλής του ESM απάντησε θετικά: «Ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό:

»Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό: Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Όταν ρωτήθηκε εάν η μείωσή του είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε πως ηΗ Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι» πρόσθεσε και παράλληλα αναγνώρισε ότι «είναι μάλλον θετική» η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα, με την προσθήκη ότι, κατά τη γνώμη του, οι φόροι κατανάλωσης είναι διαφορετική περίπτωση.

Ο πρόεδρος του ESM αναφέρθηκε και στην έκδοση 7ετούς ομολόγου κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία». «Η πώληση του ομολόγου ήταν ένα ακόμη θετικό σήμα. Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Φυσικά, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και θα ελέγχουν τις αποφάσεις. Αλλά επί του παρόντος είναι θετικές. Εύκολα πωλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Υπήρχαν προσφορές για 13 δισ. ευρώ, επομένως υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές. Το επιτόκιο ήταν κάτω από 2%.

»Αυτό δείχνει ξανά: με τις σωστές πολιτικές, οι αγορές αντιδρούν θετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο με χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο. Επίσης, οι ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν περισσότερο για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή» τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here