Ρέγκλινγκ: Ιούνιο ή Ιούλιο οι αποφάσεις για το χρέος-Ορατή η πρόοδος και η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι υπουργοί οικονομικών θα καταλήξουν σε συμπεράσματα για επιπλέον ελάφρυνση χρέους είτε τον Ιούνιο, είτε τον Ιούλιο, εκτιμά ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στην Ιιπανική εφημερίδα Cinco Días. Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν εφαρμόσει μία αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως δηλώνει βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση, ενώ ήδη έλαβε σημαντική βοήθεια μέσω του PSI με το οποίο κουρεύτηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ αλλά και τα μέτρα μείωσης του κόστους από την πλευρά των δανειστών. Αυτά αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ το χρόνο ή 5% του ΑΕΠ σημειώνει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η πρόοδος στη χώρα είναι ορατή: η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εντάξει και η ανταγωνιστικότητα επέστρεψε. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης σχολίασε το ότι η χώρα έμεινε οκτώ χρόνια σε προγράμματα, πολύ περισσότερο από άλλα κράτη, αλλά υπήρχαν λόγοι γι’ αυτό. Ενας ήταν η κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε ανατράπηκαν μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει νωρίτερα. Θύμισε το δραματικό καλοκαίρι οπότε το Grexit έγινε πραγματική πιθανότητα.

Εκτοτε σημείωσε ότι η κατάσταση άλλαξε και υπήρξε πρόοδος. Τώρα υπάρχει πιθανότητα η χώρα να είναι μια ακόμα επιτυχία μαζί με τα άλλα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here