Refugees Welcome Greece: Συγκατοικήστε με έναν πρόσφυγα!

 

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ομάδα νέων ανθρώπων έφερε και στην Ελλάδα την ΜΚΟ Refugees Welcome Greece. Αποφάσισαν λοιπόν να μην μείνουν μόνο στην προσφορά τροφίμων και ρούχων στους πρόσφυγες αλλά να …μυήσουν τους Έλληνες στην ιδέα της συγκατοίκησης με έναν πρόσφυγα ή μια οικογένεια.. Η ιδρύτρια της οργάνωσης στην Ελλάδα Χριστίνα Ψαρρά μας μιλά για την πρωτοβουλία που ήδη βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στις ελληνικές οικογένειες σε πολλές πόλεις αλλά και νησιά.

Τι είναι το Refugees Welcome Greece;

Το Refugees Welcome είναι μία διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2014 και στοχεύει στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης στους προσφυγες μέσω της συγκατοίκησης.

Η ιδέα σας προέκυψε από τις διαστάσεις που πήρε το προσφυγικό ζήτημα;

Έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό του προγράμματος και την προσαρμογή του στηνΕλλάδα από τον Απρίλιοτου 2015.Σαφώς, η σημερινή κατάσταση μας έκανε να το υλοποιήσουμε πιο άμεσα.Η πρωτοβουλία όμως προσδοκά στηνεξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων και στη δημιουργία ενός διαφορετικού πλαισίου υποδοχής και υποστήριξης τωνπροσφύγων, σε μια ανοιχτή κοινωνία όπου η αλληλεγγύη και η υποδοχή είναι ο κανόνας.

Olga_Theodorikakou

Θεωρείτε ότι οι Έλληνες είναι φιλόξενοι κι ανοιχτοί και θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας να συγκατοικήσουν με έναν πρόσφυγα;

Ναι, πιστεύω πάντα πως οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο και συνηθισμένο πρόγραμμα, παράλληλα όμως βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα. Επίσης, το κριτήριο της επιτυχίας μας δεν είναι μόνο ο αριθμός των συγκατοικήσεων αλλά και η διάρκεια και φυσικά η επίδραση που θα έχουν και στις δύο πλευρές.

Efstathios_Karkantonis

Τα έξοδα την συγκατοίκησης πώς θα καλύπτονται και πώς θα γινεται η διαδικασία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι οικονομικής υποστήριξης για την κάλυψη του κόστους του ενοικίου του σπιτιού. Η εμπειρία μας έδειξε ότι μία πολύ καλή λύση είναι οι μικροδωρεές από διάφορους ανθρώπους. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν φίλοι και γνωστοί μέσα σε δύο εβδομάδες συγκέντρωσαν χρήματα και πρόσφεραν στέγησε έναν πρόσφυγα.Οι δωρεές κυμαίνονται μεταξύ 5 ως 50 ευρώ το μήνα και πραγματοποιούνται εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση. Μία άλλη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης της συγκατοίκησης είναι το crowdfunding, της χρηματοδότησης δηλαδή από το κοινό.

Eleni

Θα γνωρίζονται από την αρχή μεταξύ τους; Η συγκατοίκηση πόσο καιρό θα διαρκεί;

Θέλουμε να αποφύγουμε τησυνέχιση του αισθήματος ανασφάλειας για τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν σχέδια για το μέλλον.Απευθυνόμαστε λοιπόν σε άτομα που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έναν πρόσφυγα τουλάχιστον για ένα μήνα.

Εάν μια οικογένεια επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής που θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.refugees-welcome.gr. Στη φόρμα εγγραφής υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία σας όπως πχ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν, κλπ. Η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη.
Οι πληροφορίες που καταγράφουνε θα μας βοηθήσουν να βρούμε τον κατάλληλο υποψήφιο και να φέρουμε σε επαφή τους πιθανούς συγκατοίκους.Η περίοδος προετοιμασίας, πριν από  τη συγκατοίκηση διαρκεί συνήθως από 2 έως και 4 εβδομάδες εκτός και εάν κάποιο από τα δύο μέλη έχει δηλώσει συγκεκριμμένη χρονική περίοδο.
Το βασικό κριτήριο όμως είναι η ύπαρξη αυτόνομου δωματίου, θεωρούμε πως μια αρμονική συγκατοίκηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν κάθε συγκάτοικος έχει το δικό του προσωπικό χώρο.

Από www.mikrocosmos.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here