Ρευστότητα 200 εκ. ευρώ από ΕΚΤ-Αναβολή «κουρέματος» ομολόγων

Μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, αύξησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα το όριο δανεισμού για τις ελληνικές Τράπεζες μέσω του μηχανισμού ΕLA, αντί του ποσού του 1 δις ευρώ που ζητούσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ανέβαλε ωστόσο την απόφαση για πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Με την απόφαση αυτή, το Δ.Σ της ΕΚΤ σφίγγει πλέον σε οριακό σημείο το επίπεδο ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι όλα πρέπει να τελειώσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το συνολικό όριο δανεισμού έχει αυξηθεί έτσι στα 80,2 δις ευρώ.

Το θετικό νέο είναι ωστόσο το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν πήρε τελικά απόφαση για το «κούρεμα» των ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες(δηλαδή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση , η απόφαση αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ξανασυζητηθεί και το θέμα του ELA.

Σε ό,τι αφορά την μικρή αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 200 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές θέλουν η απόφαση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα οι εκροές των καταθέσεων από τις τράπεζες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here