Ρεαλιστική ανταλλαγή εδαφών προτείνει το Βελιγράδι για να ξεμπερδεύει με το Κοσσυφοπέδιο

«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε», εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού με ανταλλαγή εδαφών.

Ο Ντάτσιτς είπε (σε τηλεοπτική συνέντευξή του):

  « Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση απ την διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος υπουργός  επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας (αλλά και της αντιπολίτευσης ουσιαστικά)  η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου.

«Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο  Ντάτσιτς  στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ.

«Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση στις θεσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση».
Ο ίδιος θεωρεί οτι κάνει στροφή η Αμερική και ότι αυτή η στροφή αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευθεί η Σερβία.
Παρότι  στη Σερβία οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές απο τον πολεμο διαμελισμου της Γιουγκοσλαβίας, απο τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ,  τις διώξεις των Σέρβων που έγιναν τα μαύρα πρόβατα της διεθνούς διπλωματίας,  οι ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν άρδην  (βλεπε και «επιλυση» του Σκοπιανού και ένταξη fYROM στην ΕΕ και στο NATO). Με την Αλβανια και τα Σκοπια αλλά και το Κόσσοβο να οδεύουν προς ΕΕ και ΝΑΤΟ, η Σερβία μενει πολύ μονη και ίσως να μην την εξυπηρετει η άλλη εναλλακτική -δηλαδή να ενταχθεί στον άξονα της Ρωσίας.

Οι  ΗΠΑ επιδιώκουν  να εντάξουν το Κοσσυφοπέδιο στο  ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τους πάντες. Αν χαρίσουν τροπον τινά το βορειο Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία, περιοχή που ούτως ή άλλως κατοικειται απο Σέρβους, ουσιαστικά της δίνουν κάτι δικό της 100%. Φυσικά σε αντάλλαγμα θα ζητήσουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους  και εκεί οι Σερβοι θα ζητήσουν και κάτι απο το νότο, γιατί σε πολλές περιοχές του Κόσσοβου μένουν πλέον αποκλειστικά Αλβανοί καθώς εκδιώχθηκαν οι Σέρβοι, αλλα παραμένει ένα 10% σερβικού πληθυσμού

Μέσα σε ολα, υπάρχει και η περιοχή Republika Srpska, η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, που είναι η Δημοκρατία των Σέρβων μέσα  στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Αυτή δηλώνει μέσω του προέδρου της Milorad Dodik πως αν αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου και ενταχθεί στον ΟΗΕ θα κάνει αίτημα και αυτή για ανεξαρτησία και ένταξη στον ΟΗΕ .

Map Bih entities.png

Η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας είναι η μία από τις δύο μεγάλες εθνότητες που συνθέτουν το κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Υπάρχει και μια μικρή μειονότητα Κροατών.

Από την άλλη πολλοί Αλβανοί ζουν και στο σερβικο Πρέσεβο και κάπως λιγότεροι στο επίσης σερβικό Μπουγιάνοβατς -και οι δυο περιοχές στα νότια της Σερβίας, κοντά στα συνορα με την fYROM

Οπότε οι διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση απο σερβικής πλευράς (παρα τις ενστάσεις βέβαια της Ρωσίας) προϋποθέτουν ένα επίπονο και προσεκτικό, ακροβατικό «κέντημα»  με προσθαφαιρέσεις και παζάρια.

Ουσιαστικά έτσι όπως τα έκαναν στην περιοχή ΗΠΑ και Γερμανοί, το πικρό δίλημμα για τους Σέρβους είναι πλέον «Ευρώπη ή Κόσσοβο», εκτος κι αν μείνουν πλήρως απομονωμένοι και σύμμαχοι των Ρώσων σε μια απόλυτα  εκ-ΝΑΤΟϊσμένη και «ευρωποκρατούμενη» περιοχή

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here