Ράπισμα από ΟΗΕ σε Τραμπ: Χώρες-μέλη του Σ.Α. απορρίπτουν την αναγνώριση του Γκολάν ως ισραηλινού εδάφους

«Η προσάρτηση ενός εδάφους διά της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως διαμηνύουν, προσθέτοντας τη φωνή τους σε άλλες χώρες που έχουν καταδικάσει το γεγονός, απορρίπτουν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ «δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν» ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών και τονίζουν ότι «δεν θεωρούμε ότι το Γκολάν αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ».

Επίσης υπενθυμίζουν ότι «κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Δεν είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους και έχουν καταδικάσει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι ανήκει στη Συρία.

Η αμερικανική απόφαση συνιστά «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε η Ινδονησία.

Επίσης το Κουβέιτ τόνισε ότι «η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό», ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή «ανησυχία» για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here