Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσαν οι Δικηγόροι για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Δεν προχωρούν άμεσα, μέσα στον Αύγουστο και όσο διαρκούν οι δικαστικές διακοπές, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι δικηγόροι, που αντιδρούν στη ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε να παραταθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου η αναστολή της αποχής, όπως είχε αποφασισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, μετά την προκήρυξη των εκλογών και ν συγκληθεί εκ νέου σε σώμα το α΄15νθήμερο του Σεπτεμβρίου για να λάβει αποφάσεις.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να προχωρήσει το δικηγορικό σώμα σε ανάληψη πρωτοβουλιών με διπλό στόχο:

α. Να διαπιστωθεί αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικότερα η κυβέρνηση έχουν πράγματι την βούληση να υλοποιήσουν τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για την άρση των αντινομιών του ψηφισθέντος πλέον ΚΠολΔ προς της εφαρμογής του, την 1-1-2016.

β. Να υπάρξει άμεσα πραγματική και ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαικών θεσμικών οργάνων και του δικηγορικού σώματος καθώς και των λοιπών φορέων-συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, επί τη βάσει των κοινών προτάσεων του νομικού κόσμου της χώρας για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το Δικηγορικό Σώμα επισημαίνει εκ νέου, ότι έχει επεξεργασθεί πλήρεις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,  ο οποίος θα ανταποκρίνεται  στις πραγματικές ανάγκες επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης καθώς και στις αρχές και αξίες του κράτους δικαίου, όπως ισχύουν σε κάθε Ευρωπαϊκή ευνομούμενη πολιτεία.

Η Ολομέλεια εξέφρασε και πάλι την κατηγορηματική αντίθεση του συνόλου του δικηγορικού σώματος στον ψηφισθέντα Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα του δικηγορικού δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρής επεσήμανε επιπλέον τα οξύτατα προβλήματα που θα προκαλέσει στην απονομή της Δικαιοσύνης η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε ασφυξία το σύνολο των Πρωτοδικείων, αρχής γενομένης από τα τρία μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here