Ραμαζάνι στη δομή προσφύγων στο Ελληνικό

Της ΝANΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤ: SOOC (ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ)

Από τις 6 Ιουνίου η καθημερινότητα για τους 1300 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας χόκεϊ στο Ελληνικό έχει αλλάξει. Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, ξεκίνησε αναπτερώνοντας ελπίδες που, για πολλούς από τους Αφγανούς, κυρίως, διαμένοντες, έχουν εξανεμιστεί.

Η εξαθλίωση, το «τείχος» που ύψωσαν τα Σκόπια και άλλες χώρες, εμπόδιο στο δρόμο για καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα, βαραίνουν αβάσταχτα μια καθημερινότητα στοιβαγμένη μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της εγκατάστασης…

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου οι πιστοί προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα. Περίπου 100 με 200 άντρες μαζεύονται σε μια πλευρά του γηπέδου ακολουθώντας το προκαθορισμένο τελετουργικό. Είναι ευγνώμονες, λένε στο Press Publica, που μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε μια ειρηνική και ασφαλή χώρα όπως η Ελλάδα.

Ραμαζάνι Ελληνικό

Όπως εξηγούν, η πρώτη προσευχή, το «Fagar» γίνεται λίγο πριν την ανατολή του ήλιου και ακολουθούν το Zohar, το Asar, το Maghrib αμέσως μετά τη δύση και το Ehsheh περίπου στις 10 το βράδυ.

Την ώρα της μεσημεριανής προσευχής, κάτω από τον δυνατό ήλιο, το Press Publica βρέθηκε στην εγκατάσταση του χόκεϊ.

Στις 3 μμ οι άντρες άρχισαν να προσέρχονται στον προκαθορισμένο χώρο και αφού συγκεντρώθηκαν, έβγαλαν παπούτσια και άπλωσαν τα ειδικά χαλάκια της προσευχής, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Τελευταίος εμφανίστηκε ο νεαρός Αφγανός ιμάμης φορώντας πράσινο σαρίκι στο κεφάλι. Έβαλε το δικό του χαλί μπροστά στους πιστούς που είχαν γονατίσει και άρχισε να ψέλνει ύμνους από το Κοράνι. «Αλλάχ ου Ακμπάρ». Τα μάτια κλειστά.. Προσευχή και κατάνυξη. «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Για περίπου μισή ώρα, όσο διήρκεσε η προσευχή, τίποτε δεν μπορούσε να αποσπάσει την προσήλωση των πιστών. Ούτε ο φωτογραφικός φακός, ούτε τα πιτσιρίκια που λίγο πιο πίσω, στην άλλη πλευρά του γηπέδου, «προσεύχονταν», παίζοντας μπάλα, στο δικό τους θεό: Εκείνον της αθωότητας της παιδικής ηλικίας.

«Ο ίδιος ο Αλλάχ είπε ότι αν είσαι άρρωστος, αν έχεις πρόβλημα τότε πρέπει να τρως. Μια γυναίκα που θηλάζει, επίσης πρέπει να τρώει» μας είπε ο ιμάμης Μουτζίπ Ρεχμέν μετά το τέλος της προσευχής όταν πλησιάσαμε ρωτώντας αν κάποιος μιλάει αγγλικά.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που ασκούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα σε μια ειρηνική και ασφαλή χώρα. Μπορεί να μην είμαστε στην πατρίδα μας αλλά εδώ τουλάχιστον αισθανόμαστε ασφαλείς. Η Αμερική, η Ρωσία, το Πακιστάν και το Ιράν δεν θέλουν ειρήνη στο Αφγανιστάν. Ήρθαμε κυνηγημένοι από τους Ταλιμπάν» τονίζει.

Ραμαζάνι Ελληνικό

Ο ίδιος προέρχεται από την επαρχία του Παρβάν και βρίσκεται στο Ελληνικό περίπου 4 μήνες. Επιθυμία του να πάει στη Γερμανία ή σε όποια άλλη χώρα δεχτεί παίρνοντας μαζί την οικογένειά του που παραμένει στο Αφγανιστάν. «Φοβάμαι γι’ αυτούς», προσθέτει.

Μεταξύ των πιστών υπάρχει και δεύτερος ιμάμης, ο Μαζχάρ από το Πακιστάν, που εκτελεί τα καθήκοντά του μόνο στην περίπτωση που ο βασικός ιμάμης δηλώσει αδυναμία. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με σκοπό τη διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών κατά την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων έχει εκδώσει σχετική οδηγία προς τους υπεύθυνους των κέντρων φιλοξενίας ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο και το ΣΕΦ θα φιλοξενήσουν το Ιντ Αλ-Φιτρ, τη γιορτή λήξης, δηλαδή, της νηστείας.

Στη δομή του χόκει εκτός από τους Αφγανούς που αποτελούν την πλειοψηφία υπάρχουν Ιρακινοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί κι ένας Σομαλός. Η εγκατάσταση λειτουργεί από το Σεπτέμβρη φιλοξενώντας περίπου 300 άτομα όμως από το Μάρτιο που έκλεισαν τα σύνορα πλήθος οικογενειών Αφγανών έφτασαν εδώ ανεβάζοντας τον αριθμό στους 1300.

Μετά το τέλος της προσευχής μια ομάδα Αφγανών με τον Μουρασέρ από το Αφγανιστάν να παίζει το ρόλο του μεταφραστή, μας ξενάγησαν στο εσωτερικό της εγκατάστασης: Μικρές σκηνές στημένες κολλητά, διάδρομοι στενοί και ρυπαροί, πρόχειρα παραβάν από κουβέρτες που διαχωρίζουν τους χώρους και αποφορά κοντά στις τουαλέτες. Αυτή είναι η εικόνα, αυτή είναι η ζωή για τους 1300 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο κέντρο του χόκεϊ στο Ελληνικό.

Οι ίδιοι είναι επιφορτισμένοι με την καθαριότητα των προσωπικών τους χώρων ενώ για τους κοινόχρηστους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες το προσωπικό, οι οργανώσεις και οι εθελοντές. Όσο όμως τόσοι άνθρωποι θα στοιβάζονται σε μια εγκατάσταση που προορίζεται για αθλητικές εκδηλώσεις τίποτε απ’ αυτά δεν θα είναι αρκετό…

Ραμαζάνι Ελληνικό

 

Ραμαζάνι Ελληνικό

ραμαζανι ελληνικό sooc φλεγας

ραμαζάνι ελληνμικό φλέγας sooc

ραμαζάνι Ελληνικό flegaw σοοψ

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here