Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία-Ο Μακρόν παραιτήθηκε από την ηγεσία του κινήματός του, το οποίο μετονόμασε σε La République en marche

Ο Εμ. Μακρόν μία ημέρα μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, παραιτήθηκε από την ηγεσία του πολιτικού του κινήματος, En Marche και ταυτόχρονα το μετονόμασε σε «La République en marche» (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά).

Η κίνησή του αυτή έχει στόχο τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 και 18 Ιουνίου και θα καθορίσουν το πορεία του νεοεκλεγμένου προέδρου.

Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος θα αναλάβει να διεξαγάγει την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του νέου Γάλλου προέδρου, Ρισάρ Φεράν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το κόμμα «La République en marche» θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε καθεμιά από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, συμπλήρωσε ο Φεράν, σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους υποψηφίους του θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ότι τουλάχιστον «το 50% θα είναι γυναίκες».

Τα ονόματα –εκ των οποίων μόνο 14 είναι ήδη γνωστά– θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο ίδιος. Το κόμμα το οποίο θέλει να «ηθικοποιήσει την πολιτική ζωή» απαιτεί από τους υποψηφίους του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Το «ιδρυτικό συνέδριο» του «La République en marche» θα διεξαχθεί «πριν από την 15η Ιουλίου», διευκρίνισε ο Φεράν. Από σήμερα του κόμματος θα ηγείται η Κατρίν Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, η οποία διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος.

Η 68χρονη Μπαρμπαρού, μέχρι σήμερα αντιπρόσωπος του κινήματος, είχε κατά το παρελθόν εργαστεί στην ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν στο υπουργείο Εμπορίου το διάστημα 1981 και 1986, χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής. Διετέλεσε επίσης γενική αντιπρόσωπος για την εργασία και την επαγγελματική επιμόρφωση στο υπουργείο Εργασίας υπό τη Μαρτίν Ομπρί, κατόπιν υπό την Ελιζαμπέτ Γκιγκού στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Λουί Μπορλού, μεταξύ 1997 και 2005.

Το κίνημα En Marche! ιδρύθηκε τον Απρίλιο το 2016 από τον Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here