Ραχόι από Βαρκελώνη: Να ξαναβρούμε την Καταλονία-Μεγάλη διαδήλωση χθες υπέρ ανεξαρτησίας

Την Βαρκελώνη, όπου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής,  επισκέφθηκε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλονίας τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης. Ο ισπανός πρωθυπουργός αφού απηύθυνε έκκληση στη «σιωπηρή πλειοψηφία», ζήτησε «να ξαναβρούμε την Καταλονία», «της δημοκρατίας και της ελευθερίας». 

Ο Μαριάνο Ραχόι, μετέβη σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη, σ’ ένα ξενοδοχείο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, για να προσφέρει τη στήριξή του στον υποψήφιο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του (PP) Χαβιέρ Γκαρσία Αλμπιόλ για τις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ραχόι προκήρυξε ο ίδιος τις εκλογές αυτές αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν και διέλυσε το περιφερειακό κοινοβούλιο για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη», καθώς το κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε ψηφίσει στις 27 Οκτωβρίου την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στην οποία ο Ραχόι απάντησε αναστέλλοντας την περιφερειακή αυτονομία.

Ο Ραχόι κάλεσε επίσης «όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν στην Καταλονία να μην φύγουν», την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους έξω από την περιφέρεια εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της.

Και καθώς στην Καταλονία αλληλοδιαδέχονται τώρα διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες, ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

«Δημοκρατική και ελεύθερη»

«Θέλουμε μαζική συμμετοχή για να αρχίσει μια νέα πολιτική εποχή ηρεμίας, ομαλότητας, συνύπαρξης και σεβασμού (…) Πρέπει επειγόντως να επαναφέρουμε την ομαλότητα στην Καταλονία … να μειώσουμε την κοινωνική ένταση και να σταματήσουμε τη ζημιά στην οικονομία».

«Θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, αν η σιωπηρή πλειοψηφία μετατρέψει τη φωνή της σε ψήφο», είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στους κόλπους της Ισπανίας σ’ αυτή την περιφέρεια, που είναι βαθιά διχασμένη στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Για το PP, η προεκλογική εκστρατεία προαναγγέλλεται δύσκολη: στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία είχε λάβει 8,5% χάνοντας πολλές ψήφους από τον νεαρό φιλελεύθερο σχηματισμό Ciuadanos, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην περιφέρεια, τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας και κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα για διαφθορά.

Ο Μαριάνο Ραχόι μίλησε στην Καταλονία την επομένη μιας γιγάντιας διαδήλωσης στη Βαρκελόνη με αίτημα την απελευθέρωση περίπου δέκα αυτονομιστών ηγετών, του σκληρού πυρήνα του κινήματος, που έχουν φυλακισθεί στο πλαίσιο ερευνών για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 750.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή, δείχνοντας ότι οι κινήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μεγάλα πλήθη.

Δημοσκόπηση: Οι Καταλανοί αποδοκιμάζουν Ραχόι, δεν πιστεύουν ότι θα έρθει η ανεξαρτησία

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα El Pais, 69% των Καταλανών δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ραχόι διαχειρίζεται την κρίση στην Καταλονία, παρόλο που το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει την απόφασή του να συγκαλέσει περιφερειακές εκλογές.

Όλο και λιγότεροι Καταλανοί φαίνεται να πιστεύουν πως η περιφέρειά τους θα ανεξαρτητοποιηθεί «σ’ ένα λιγότερο ή περισσότερο κοντινό μέλλον»: δεν είναι πλέον παρά 28%, από 51% τον Οκτώβριο.

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου, το κόμμα της οποίας Catalunya en Comu πρόσκειται στους Podemos και είναι επίσης υποψήφιο στις εκλογές, κατήγγειλε τις συλλήψεις αυτονομιστών, όμως έκανε χθες και μια σφοδρή επίθεση εναντίον της «ανεύθυνης κυβέρνησης» του Κάρλες Πουτζντεμόν που έχει οδηγήσει την Καταλονία «στην καταστροφή».

Από την πλευρά των αυτονομιστών, τα μέλη του CUP (άκρα αριστερά) επρόκειτο να αποφασίσουν σήμερα αν θα συμμετάσχουν ή όχι και με ποιά μορφή σ’ αυτή την ψηφοφορία.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μια αναμέτρηση στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που το 2015 είχαν λάβει το 47,8% των ψήφων, και τους υποστηρικτές μιας ισπανικής Καταλονίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here