«Ξύπνησε» και η Ιταλία για τη Λιβύη – Κατασκευαστικές εταιρείες θέλουν έργα

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο πραγματοποίησε την Τρίτη εκτάκτως επίσκεψη στη Λιβυη, αφενός για να πιέσει για τον οριστικό τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, αφετέρου για να συζητήσει τις προοπτικές ιταλικών επενδύσεων στη χώρα.

Συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν κατευθυνθεί στην ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με την Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λιβύης. Υπενθυμιζεται ότι μεταξύ των δύο ηγετών, ανατολικής και δυτικής Λιβύης, έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 21 Αυγούστου και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, καθώς και της γειτονικής πόλης αλ Τζούφρα, πράγμα που θα σήμαινε την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που τις ελέγχει.

Η Σύρτη είναι η πύλη προς τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης που ελέγχονται επίσης από τις δυνάμεις του Χάφταρ

Ο Σάλεχ, σύμμαχος του στρατάρχη Χάφταρ, είπε ότι υποστηρίζει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης αλλά δεν έκανε λόγο για τη Τζούφρα. Ο Χάφταρ είχε ανακοινώσει ότι θεωρεί την κατάπαυση κοροϊδία και ότι οι δυτικοί ετοιμάζονται να προέλάσουν στη Σύρτη. Τις τελευταίες ημέρες ο ηγέτης της δυτικής Λιβύης πάντως απομάκρυνε δύο υπουργούς του (Εσωτερικών και Άμυνας) οι οποίοι στήριζαν την συνέχιση του πολέμου σε συμμαχία με την Τουρκία.

Το γραφείο Τύπου του Σάρατζ ανέφερε σε ανακοίνωση ότι συζήτησε με τον Ντι Μάιο κάποια σημεία συμφωνίας με τον ηγέτη της ανατολικής χώρας, τον Σάλεχ, σχετικά με την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και της αποστρατιωτικοποίησης της Σύρτης και της Τζούφρα.

Ο Σάρατζ συζήτησε με τον Ντι Μάιο για την επιτάχυνση της επιστροφής των ιταλικών κατασκευαστικών εταιρειών στη Λιβύη, όπου για δεκαετίες συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό σε κατασκευαστικά έργα.

Το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε νωρίτερα ότι ο Ντι Μάιο επανέφερε το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει τη Λιβύη, και θα ονομαζόταν «λεωφόρος ειρήνης», καθώς και για ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στην Τρίπολη.

Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με τον Σάρατζ στην Τρίπολη. Συζήτησαν τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ IRINI, η οποία προσπαθεί να επιβάλει εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα. Ο Σάρατζ ζήτησε στην επιχείρηση να συμπεριληφθεί και η μεταφορά όπλων από αέρος και ξηράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here