«Τα βρήκε» με τη Μάλτα η Τουρκία και η δυτική Λιβύη

Εξήγηση για τις πυκνές κοινές επαφές υψηλόβαθμων Μαλτέζων αξιωματούχων με Τούρκους ομολόγους τους και τον Φαγέζ αλ Σάρατζ δίνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Al Marsad, αναφέροντας ότι η Βαλέτα εποφθαλμιά τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιήσει τη Μάλτα ως το «μακρύ χέρι της» στους κόλπους της ΕΕ.

«Η Μάλτα ήταν ιδιαιτέρως ενεργή διπλωματικά επί μήνες στην πολιτική σκηνή της Λιβύης μέσω αλλεπάλληλων επισκέψεων αξιωματούχων της στην Τρίπολη και αντίστροφα, μέ τουρκική διαμεσολάβηση. Η Μάλτα σχεδιάζει να υφαρπάξει την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 1981» αναφέρει η αραβική ΜΚΟ.

Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνόδευσε τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ευαρίστ Μπαρτόλο, σε μια επίσκεψη στην Τρίπολη όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) Φαγέζ αλ Σάρατζ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μοχάμεντ Σιάλα, και αρκετούς άλλους αξιωματούχους της Λιβύης.

Δύο ενημερωμένες πηγές, μία από το Προεδρικό Δικαστήριο και η άλλη από την παράλληλη μη αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, ανέφεραν στην Al Marsad ότι η Βαλέτα επιδιώκει, μέσω τουρκικής διαμεσολάβησης, να υπογράψει με τον Σάρατζ ένα σύμφωνο ανάλογο με το τουρκολιβυκό.

Στις 20 Ιουλίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της GNA  και τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας. Έχουν υπάρξει και άλλες διπλωματικές συναντήσεις υπό την ‘αιγίδα» της Τουρκίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την Μάλτα για να έχει μέσω αυτής δικαίωμα βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των Λιβυκών συμφερόντων στην περιοχή, αναφέρει η αραβική οργάνωση. Η Μάλτα φαίνεται να έχει συμφωνήσει απόλυτα και μάλιστα στις 8 Μαΐου είχε καταψηφίσει την επιχείρηση IRINI και στις 9 Μαΐου είχε αποχωρήσει από αυτήν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here