«Ολα καλά τα κάνανε» στη Λαμία, όμως τα δυο παιδάκια πέθαναν

Συνέντευξη τύπου δόθηκε απο τη διοίκηση του Νοσοκομειου Λαμιας τόσο για το πρόσφατο περιστατικό θανάτου της 14χρονης απο περίτονιτιδα, όσο και για το περιστατικό θανάτου πέρσι 9χρονου παιδιού απο παρεμφερή αιτιολογία -στο αγοράκι  ήταν περιτονιτιδα απο σκωληκοειδίτιδα ενώ στο κορίτσι ήταν περιτονίτιδα απο διάτηση στομάχου.

Και τα δυο παιδιά είχαν διαγνωσθεί στο νσοκομειο Λαμίας και χειρουργήθηκαν αλλου, όταν όμως πλεον ήταν πολύ αργά. Εδικα το αγοράκι είχε διακομισθεί στο Παίδων όταν πλέον είχε πολυαοργανικη ανεπάρκεια

Οσο για το κορίτσι, που ήταν στο νοσοκομειο Λαμίας από τις 5:30 το πρωί, οι γιατροί ρίχνουν το βάρος στο νοσοκομείο Λάρισας (το οποιο προχώρησε σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας,ενώ  το κοριτσάκι είχε πριτονιτιδα απο διάτρηση στομαχου. Ομως αν το παιδί δεν είχε σταλεί με καθυστέρηση και άρον-άρον στη Λάρισα, πιθανότατα η διερεύνηση του περιστατικού θα ήταν πληρέστερη και δεν θα γινόταν λανθασμένη επέμβαση.

Οπως και να έχει, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να ακούς ένα ρεσιτάλ που συνιστά  το άκρον άωτον της μετάθεσης ευθυνων και να λένε απο το νοσοκομειο της Λαμίας ότι θα διερευνηθεί μεταξύ αλλων το πώς έπαθε διάτρηση στομαχου ένα 14χρονο παιδί (αφήνοντας υπονοούμενα ότι φταίνε ίσως και άλλοι που είχαν προκαλέσει τη διάτρηση στομάχου με κάποιο τρόπο) αλλά και υπονοούμενα βεβαίως για το νοσοκομείο της Λαρισας,  όπως  «τι έκαναν επί 26 ώρες στη Λάρισα».

Για τις δικές τους χαμένες 10 ώρες, που πήγε 2 το μεσημέρι για να κάνουν υπέρηχο στο παιδί και να διαπιστώσουν την περιτονίτιδα, έχουν να πουν τα.. καλύτερα λόγια. Οτι αποφεύγουν τις ακτινογραφίες στα παιδιά  γιατί είναι… καρκινογόνες, ότι όλα εγιναν με τη σωστή σειρα και… ο υπέρηχος έγινε στην ώρα του -η δε περίφημη ακτινογραφία έγινε μια ώρα μετά τον υπέρηχο, καλές 3 το μεσημέρι. Ούτε και τότε όμως διερεύνησαν διατρηση στομάχου και ήταν βέβαιοι ότι επροκειτο για περιτονίτιδα απο σκωληκειδοτίδα.

Βεβαίως ζήτημα τίθεται και με το νοσοκομείο Λάρισας, γιατί η σκωληκοειδίτιδα ήταν ερεθισμένη και δεν δικαιολογούσε όλο αυτό το περιτοναϊκό υγρό, πλην όμως και εκεί δεν εντόπισαν τη διάτρηση στομάχου. Το γεγονός ότι στη Λάισα έκαναν λάθος χειρουργείο, εντούτοις, δεν απαλλάσσει τη Λαμια που είχε το παιδί απο τα χαράματα μέχρι το απόγευμα αδιάγνωστο και που τώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι όλα σωστά έγιναν. Το δε ισχυρότερο «επιχείρημά» τους είναι…»μα εδώ δεν πέθανε κανένα παιδί»

Οσο για το 9χρονο αγορακι που πέθανε το 2017, δυστυχώς πλήρωσε με τη ζωή το καινουργιο ποδήλατο που πήρε την μοιραία ημέρα. Επεσε με το ποδήλατο και παρουσίασε έντοντους πονους στην κοιλιά. Οι γονείς του τον μεταφέρουν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όπου το παιδί εισήχθη στην Παιδοχειρουργική Κλινική. Υποβλήθηκε  σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και  σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε «οξεία κοιλία». Οι γιατροί θέτουν τον Δημήτρη απλώς υπό παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες. Ομως το παιδί 4 μερες μετά πεθαίνει. Συγκεκριμένα, απο την πρώτη μέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο πονουσε και τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Μάλιστα εμφάνισε και ζαλάδες και εμετούς. Οι γιατροί στη Λαμία μιλούσαν για… καθαρτικά και υποκλυσμό αποδιδοντας το πρόβλημα σε δυσκοιλιότητα. Μια μέρα προτού πεθάνει το άτυχο αγοράκι, το βάζουν στο χειρουργείο για να διερευνήσουν λαπαροσκοπικά το πρόβλημα και προχωρουν σε αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας.  Στη συνέχεια το αγοράκι οδηγείται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική του εικόνα. Την επομένη οι γιατροί κρίνουν ότι πρέπει το παιδάκι να διακομισθεί στο   Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Το παιδί μεταφέρεται στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε 4 ώρες χάνει τη μάχη.  Η διευθύντρια της ΜΕΘ ενημερώνει τους γονείς ότι το παιδί είχε ήδη πολυοργανική ανεπάρκεια. Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», στις 16:15 της ίδιας ημέρας ο 9χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here