«Ο Κ. Π. Καβάφης, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια»-Με τον Γιώργο Χρονά

Ο  Κ. Π. Καβάφης φτάνει στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια – φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο, σ’ αυτό το δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι, και ζητάει ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Δεν συνοδεύεται από τον Αλέκο Σεγκόπουλο. Ο Γιώργος Χρονάς – δουλεύει  ρεσεψιονίστ σ’ αυτό το ξενοδοχείο – του δίνει το δωμάτιο 17. Εσωτερικό. Ήσυχο. Με διπλές βελούδινες κουρτίνες.

Εκεί σ’ αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, που φωτίζεται από ένα κερί μόνο, ο ποιητής ακούει τον ρεσεψιονίστ να διαβάζει ποιήματά του. Και πέντε μουσικές. Τρία τραγούδια και δύο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ  για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν  το μονόπρακτο.

Μια μαύρη γραβάτα, κι ένα πένθος στο μανίκι του σακακιού του ρεσεψιονίστ, και το θαύμα  των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη.

Μία παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων, που ξεκίνησε το ταξίδι της μια βραδιά τον Αύγουστο που μας πέρασε στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου στην Καβάλα στο  Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη,  και συνέχισε στην Ελευσίνα, στη Ζάκυνθο, στο Ίδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου, στην Κοζάνη, στην  Πτολεμαΐδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα,  στην Αλεξανδρούπολη, στη  Λάρισα,  στις Βρυξέλες, στη Ρώμη, στον Πειραιά, στα Χανιά και τώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά, να επιλέγει, να διαβάζει και να δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο «ανοικτό» μονόπρακτο. Από τη θέση του ρεσεψιονίστ.

Το εμβληματικό έργο όπου όσα παρουσιάζονται για τον ποιητή και την άφιξή του στο ξενοδοχείο με τέχνη γίνονται αληθινά. Εξαίσιες μουσικές και ποιήματά του που ανήκουν στην αιωνιότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here