Monsieur Erdogan se croit dans un western
Libération

Κείμενο: Daniel Cohn-Bendit (ευρωβουλευτής) και Dionysios Dervis-Bournias (διευθυντής ορχήστρας)

Η Τουρκία μόλις επικήρυξε οκτώ άνδρες, που έχουν αθωωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας. Μα πού ζούμε, σε κάποιο κακό γουέστερν; Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε καλά-καλά πατήσει το πόδι του στο τουρκικό έδαφος, για να ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του εκεί, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε πως επικηρύσσει, με 700,000 ευρώ καθένα από τους Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Πρόκειται άραγε για πραξικοπηματίες, όπως ισχυρίζεται εδώ και τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν; «Οι τουρκικές αρχές δεν προσέφεραν κανένα αξιόπιστο πειστήριο περί τούτου», αποφάσισε το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο μετά από μια δικαστική οδύσσεια, στο τέλος της οποίας οι αξιωματικοί όχι απλά αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία, αλλά είδαν να τους αποδίδεται πολιτικό άσυλο, λόγω του ότι τυχόν απέλασή τους μπορεί να απειλούσε τη ζωή τους.

«Εσύ δεν μιλάς σαν δημοσιογράφος, αλλά σαν οπαδός του Γκιουλέν!» παρατήρησε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2018 ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος με θρασύτητα σε ένα δημοσιογράφο του «France 2» που τόλμησε να του υποβάλει μια ερώτηση για τις αμφιλεγόμενες σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Αυτού του είδους η λεκτική επιθετικότητα δεν εξέπληξε κανέναν. Η περιφρόνηση του Τούρκου προέδρου για τη δημοκρατία και τους θεσμούς είναι πασίγνωστη. Γιατί να εκπλησσόμεθα όταν οι πράξεις ακολουθούν τις ύβρεις και η Τουρκία ανακοινώνει πως επικηρύσσει τους αξιωματικούς πριν καλά-καλά ο Τσίπρας φθάσει στην Άγκυρα;

Φαίνεται πως, σαν σε κακό γουέστερν, οι αξιωματικοί βρίσκονται σήμερα στο έλεος του κάθε τυχάρπαστου που αποφάσισε να παραστήσει τον κυνηγό κεφαλών.

Παντοδυναμία

Ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο ξεκινάει ο κ. Ερντογάν αυτό το ανθρωποκυνηγητό επί ευρωπαϊκού εδάφους; Το να πούμε πως οι Έλληνες ανέκαθεν επιδείκνυαν αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων τους, είναι ευφημισμός. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια πριν καταδικάσει ντροπαλά ο Τσίπρας τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως οι αξιωματικοί θα απελαύνονταν (κάτι που θα ήταν αντισυνταγματικό, αφού αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην δικαιοδοσία της ελληνικής δικαιοσύνης). Όσον αφορά δε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, που κατά τα άλλα ο αντιπρόεδρός της δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «προδότες» όλους όσοι θέλουν να αναγνωριστεί επιτέλους η Βόρεια Μακεδονία, καθστέρησε χαρακτηριστικά πριν καταδικάσει με μισόλογα αυτή την προκλητική ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Πώς συμβαίνει και όταν βλέπουμε δικτάτορες του παρελθόντος έχουμε τόσο έντονη την αίσθηση της γελοιότητάς τους; Διότι, μόλις σβήσουν τα φώτα της κακής παράστασής τους, τούς βλέπουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις: αξιολύπητους σαν επικίνδυνα παιδιά τυλιγμένους μέσα στην παντοδυναμία τους.

O κ. Ερντογάν πιστεύει πως είναι παντοδύναμος και φαντάζεται πως του επιτρέπονται τα πάντα. Η ταπείνωση του Έλληνα πρωθυπουργού ενώ αυτός τον επισκέπτεται επισήμως, είναι το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο είναι να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της αχίλλειας πτέρνας της, της Ελλάδας, που αιμοραγεί ακόμα, μετά από δέκα χρόνια λιτότητας.

Το τουρκικό καθεστώς φυλακίζει, βασανίζει και σκοτώνει ατιμώρητα. Η δημοκρατία μας έχει τη σοφία να μην επιθυμεί την εξαγωγή της πάση θυσία. Σημαίνει όμως αυτό πως θα ανεχθεί την εισαγωγή της βαρβαρότητας στο έδαφός της; Τι άλλο πρέπει να συμβεί προκειμένου να αντιταχθούμε σε αυτές τις επανειλημμένες επιθέσεις; Αν η Τουρκία είχε επικηρύξει οκτώ καλλιτέχνες ή διανοούμενους, η υπόθεση θα είχε κάνει πάταγο. Αλίμονο όμως, πρόκειται απλά για οκτώ δημοκρατικούς αξιωματικούς και η μινιτακή αφύπνιση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να τους υπερασπιστεί. Το ερώτημα είναι: τι σκέφτεται να κάνει η Ευρώπη;

Μετάφραση: Nikos Raptis

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here