«Νίκησαν» Αμερικανοί και Βρετανοί στην Ιντερπόλ: Νοτιοκορεάτης και όχι Ρώσος ο νέος πρόεδρος

Ο ΟΗΕ αποφάσισε ο νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ να είναι ο  Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-γιανγκ, κάτι που θεωρείται  πλήγμα στις ρωσικές προσπάθειες να εκλέξουν Ρώσο εκπρόσωπο.

Ψήφισαν σχετικά 194 κράτη μέλη της Ιντερπόλ στη συνοδο του αστυνομικού οργανισμού στο Ντουμπάι

Ο Νοτικορεάτης αντικαθιστά τον Κινέζο Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο έχει συλληφθεί στην Κινα για διαφθορά ή και  άλλους λόγους

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσφερε τη στήριξή του στον Κιμ, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα προέδρου μέχρι τον επίσημο διορισμό του αφού είναι εξαφανισμένος ο πρόεδρος.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ίντερπολ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ. Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό», είπε ο Αμερικανός υπΕΞ στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη στήριξή τους στον Κιμ, ενώ παράλληλα υπήρξαν πιέσεις και από άλλες δυτικές χώρες (σίγουρα της Βρετανίας μεταξύ αυτών, αλλά και της Ουκρανίας και της Λιθουανίας) να απορρίψει ο Οργανισμός τον ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, έναν αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Ίντερπολ

«Η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο αυτόν για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν», είπαν οι υπέρμαχοι της νοτιοκορεατικής λυσης ανάγκης.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει την θητεία του Μενγκ, μέχρι το 2020.

Δεν μπορέσαμε δυστυχώς να μάθουμε ακόμη πώς  ψήφισε η Ελλάδα και άλλα κράτη

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here