«Μπαλάκι» μεταξύ Ιταλίας – Μάλτας πλοίο με 450 μετανάστες – «Εσείς να τους μαζέψετε» λένε η μία στην άλλη

Οι Ιταλοί πείσμωσαν και αρνούνται να δεχτούν πλοίο με μετανάστες και πρόσφυγες αφού αυτό βρισκόταν επί ώρες στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, αλλά και η Μάλτα διαμαρτύρεται ότι «το πλοίο θέλει να πάει στην Ιταλία και δεν μπορεί να το υποχρεώσει να καταπλεύσει σε μαλτέζικο λιμάνι».

Εν τω μεταξύ το πλοίο περιφέρεται στην κεντρική  Μεσόγειο αναζητώντας λιμάνι, με προτίμηση πάντως το νησί Λαμπεντούζα, που αν και πλησιέστερο στην Τυνησία σε σχέση με τη Μάλτα, ανήκει στην Ιταλία.

Pelagie Islands map.png

(Οι Πελάγους ή Πελάγιοι νήσοι -Isole Pelagie-είναι σύμπλεγμα τριών ιταλικών νησιών στα νότια της Σικελίας. Αποτελείται από τρία νησιά, την Λαμπεντούζα, το  Λαμπιόνε και την  Λινόζα. Το μεγαλύτερο είναι η Λαμπεντούζα, 205 χιλιόμετρα νότια της Σικελίας. Τα νησιά έχουν συνολικά έκταση 25,48 τ.χλμ. Διοικητικά το σύμπλεγμα αποτελεί το δήμο Lampedusa e Linosa και υπάγεται στην ιταλική επαρχία Αγκιτζέντο, της νοτιοδυτικής Σικελίας, με την τοπική οικονομία να  βασίζεται στην αλιεία, στα σφουγγαράδικα και στον τουρισμό.)

«Ας ξεχάσουν ότι μπορεί να έρθουν στην Ιταλία, δώσαμε ήδη την συμβολή μας, πρέπει να πάνε στην Μάλτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαβίνι.

Ο δε  υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, συμπλήρωσε ότι, ενδεχομένως, η ιταλική ακτοφυλακή «να μπορεί μόνο να βοηθήσει τις αρχές της Μάλτας με στόχο το αίσιο τέλος της διάσωσης».

Η κυβέρνηση της Μάλτας απέρριψε κατηγορηματικά την ιταλική απαίτηση να σπεύσει σε βοήθεια του υπερφορτωμένου πλεούμενου που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό είναι ευθύνη των αρχών της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί επέμειναν ότι το πλοίο βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης των μαλτέζικων αρχών ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

b183b768dbb1b74fcc42dd554fafa27e9cd8ee13 1531509573 5b48fb45 620x348

Οι Μαλτέζοι πάλι λένε:

«Ηρθαμε  σε επαφή μαζί τους και  οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος μας ενημέρωσαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να πάνε στη Λαμπεντούζα. Η Μάλτα επιτηρούσε το σκάφος για να εγγυηθεί ότι θα προσφερόταν άμεσα βοήθεια εάν αυτό απαιτείτο. Το σκάφος βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα.  Η Μάλτα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των εφαρμοστέων διεθνών συμβάσεων για τον συντονισμό σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης».

Υπήρξαν ήδη άλλες δύο τέτοιες διενέξεις ανάμεσα στη Βαλέτα και στη Ρώμη αφότου ανέλαβε την εξουσία η νέα ιταλική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Σαλβίνι και το περίεργο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S). Στη μία περίπτωση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ισπανία, στη δεύτερη, στη Μάλτα.

Από το 2014, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πάντως κατά κανόνα στη συνέχεια προσπαθούν να φύγουν προς τον βορρά, προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 85% και πλέον.

Tις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αφότου η Ρώμη έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ, πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here