«Μεγάλο παράθυρο» για ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου άνοιξε ο Μ. Σεντένο

Ανοιχτό παράθυρο»ώστε να μην εφαρμοσθεί η μείωση του αφορολόγητου το 2020 άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι «οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν».

«Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο στην κάμερα του Open και στο «Έθνος».

Εάν εφαρμοσθεί το μέτρο,  η επιβάρυνση για τους υπόχρεους θα είναι μεγάλη.

Θα ανέλθει στα 650 ευρώ σε ετήσια βάση καθώς η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο μετά το «ψαλίδι» θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
  • Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
  • Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
  • Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Σχετικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε ως μοναδικό ενδεχόμενο συζήτησης την περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Για τον λεγόμενο «νέο νόμο Κατσέλη» ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν πολύ σημαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες και να μειωθούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPEs. Ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουμε νόμους-εργαλεία. Γιατί μπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες. Και όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σημασία του νόμου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο. Καταφέραμε μια συμφωνία και αυτό είναι το σημαντικότερο {…} και ελπίζω να βοηθήσει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here