«Μαθήματα Πολέμου» από τον Δημήτρη Λιγνάδη

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη επιχειρεί ο Δημήτρης Λιγνάδης από τις 11 έως τις 20 Μαΐου στο Υποσκήνιο Β’ της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη», στο Μέγαρο Μουσικής. Η παράσταση «Μαθήματα Πολέμου» βασίζεται σε κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που έχει την ευθύνη της δραματουργίας. Αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Στα πολεμικά επεισόδια της δραματικής σύνθεσης περιέχονται η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου. Τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών και στοχαστικές κρίσεις του ιστορικού.

Είναι φανερό πως η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Συνδυάζει τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό και σε ψυχαγωγικό επίπεδο επικοινωνεί τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία.

Επί σκηνής βρίσκεται ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, πλαισιωμένος από μια ομάδα νέων ηθοποιών (Aurora Marion, Βασίλης Αθανασόπουλος, Κώστας Νικούλι, Ανδρέας Καρτσάτος, Κατερίνα Πατσιάνη). Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, που παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Φωτισμοί Εβίνα Βασιλακοπούλου. Ιστορικός σύμβουλος, η ιστορικός-επιγραφικός δρ Ανδρονίκη Μακρή, η οποία παρουσιάζει σύντομη εισαγωγική ομιλία πριν από την παράσταση.

Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND. Γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ιnfo: Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Tιμές εισιτηρίων: 10 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 15 € (γενική είσοδος). Εισιτήρια 210-7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here