«Μάχη» στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, καθώς απορριματοφόρα προσέγγισαν την περιοχή αλλλά έγιναν αντιληπτά από τους κατοίκους που αντιδρούν στη λειτουργία του.

Οι κάτοικοι με συγκεντρώσεις και οδοφράγματα επιχείρησαν να σταματήσουν τα απορριματοφόρα. Στο σημείο έσπευσαν δύο τζιπάκια της ΟΠΚΕ, στα οποία οι κάτοικοι πέταξαν πέτρες κι άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός.

Όπως έγινε γνωστό  ζημιές προξενήθηκαν σε περιπολικά καθώς και σε ένα απορριμματοφόρο.

Οι δοκιμαστικές ρίψεις απορριμάτων άρχισαν πριν απο δύο ημέρες παρά τις τοπικές αντιδράσεις

Περιπολικα πήγαν γιατι οι κάτοικοι εγκώβισαν απορριμματοφόρα και εν συνεχεία τα απορριματοφόρα έμειναν εκεί, επειδή οι κάτοικοι κιντοποιήθηκαν με δικά τους ΙΧ και φορτηγά και έκλεισαν το δρόμο πετώντας από τις πλαγιές αντικειμενα και πέτρες προς τα περιπολικά

Για το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Παπαδάκης, έκανε την εξής δήλωση – καταγγελία:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε, πριν λίγες ημέρες, σε δοκιμαστικές ρίψεις σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού. Αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου και των όμορων δήμων και χωρίς να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού η υπό εξέταση υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, η οποία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη μη συμμόρφωση του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό, η παράταξη ΑΤΤΙΚΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ καταγγέλει ως παράνομη ενέργεια τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού.

Ζητάμε το άμεσο σταμάτημα των δοκιμαστικών ρίψεων, τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης και τη σύνταξης ΝΕΑΣ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000, ώστε να επέλθει συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αν εφαρμοστεί σωστά η ανακύκλωση στην πηγή δεν θα χρειαστεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και θα υπάρξει και ημερομηνία οριστικού κλεισίματος της χωματερής στη Φυλή».

Κατά την προηγούμενη Περιφερειακή θητεία, η αρχική «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» έκρινε τον χώρο κατάλληλο, αφού απέκρυψε την ύπαρξη δύο ρεμάτων μέσα στον χώρο, υποτίμησε το ενεργό σεισμικό ρήγμα που διατρέχει τον χώρο, παραποίησε τις αποστάσεις του χώρου από τον Ευβοϊκό και αγνόησε την ύπαρξη των στοών των μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, προεκλογικά το 2014, η τωρινή Περιφερειακή Αρχή είχε επισημάνει, σε όλους τους τόνους, ότι είναι παράνομα χωροθετημένο, αδειοδοτημένο και λειτουργικά απαράδεκτο.

Μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, όμως, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συνέταξε Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική που προβλέπει ρητά τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Κατόπιν αναφοράς κατοίκων της περιοχής του Μαραθώνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πραγματοποιήσει επιτόπια διερευνητική αποστολή στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού και έχει εξετάσει ενδελεχώς το θέμα, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναφορών, παρουσία και της Περιφέρειας Αττικής. Το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών κάνει λόγο για έλλειψη συμμόρφωσης του έργου προς της νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και την ανάγκη για νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000 και ότι όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συνοχής να ζητήσει την επιστροφή στην Ε.Ε. της χρηματοδότησης του έργου».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τζαμπα «μάχονται» οι μαχητές! Το έργο εχει εγκριθει, έχουμε πάρει τα χρήματα από την Ευρώπη και θα γίνει. Καποιος πρεπει να παρει την απόφαση οτι η Φυλη δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, δεν εχει άλλη διάρκεια ζωής και επίσης πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τους κανόνες περιβαλλοντος οικολογιας και βιωσιμης διαχειρησης των σκουπιδιων. Πάντου μια άρνηση είμαστε, ούτε μπαίνουμε στον κόπο να ψάξουμε την αλήθεια, μιας και οι πολιτικάντηδες τυπου Ψινακης δεν θα μας την αποκαλύψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here