«Λύθηκε» το ισπανο-βρετανικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ και η Ισπανία μετέχει κανονικά στην αυριανή σύνοδο για το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της ότι θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με την Ισπανία, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην Μαδρίτη, προκειμένου να είναι θετική για την συμφωνία της ΕΕ για το Brexit.

“Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετέχει άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές,” δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

O Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήρε κατά συνέπεια το βέτο που ειχε θέσει, απειλώντας να μη μετάσχει στη Σύνοδο και ουσιαστικά να «παγώσει» το Brexit σε περιπτωση που δεν διασφάλιζε την ισπανικη συμμετοχή στα του Γιβραλτάρ. Δήλωσε απο πλευράς του ότι στο παρά πέντε επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit.

Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας, κάτι που η Μέι δεν αρνιόταν ακριβως, αλλά απέφευγε να δεσμευθεί λέγοντας ότι δεν μπορει να συζητήσει διμερώς με την Ισπανια για βρετανική περιοχή χωρις την έγκριση του Γιβραλτάρ. Στηριζόταν ουσιαστικά στο ότι το Γιβραλτάρ με δημοψήφισμα απέρριψε την συγκυριαρχία Ισπανιας Βρετανίας σε αυτό και έδειξε ότι δεν έχει καμια προθεση να χαλαρώσουν οι δεσμοί του με τους Βρετανους. Ομως αυτο το δημοψήφισμα ήταν προ Brexit. Ομως φαίνεται ότι με το Brexit και το Γιβραλτάρ άρχισε μάλλον  να το ξανασκέφτεται, αν δηλαδή το συμφερει τόσο πολύ να είναι «προσκολλημένο» στη Βρετανία ή αν θα πρέπει να αρχισει να συζητά και λίγο με τους Ισπανους. Οπότε η Μέι ενώ απέκλειε ουσιαστικά τις συζητήσεις παρά το βέτο με το οποιο απειλουσε η Ισπανία, τελικά εμφανιστηκε κυριολεκτικα στο παρά πέντε να δέχεται τριμερείς συζητήσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here