«Η ΝΔ στο προσφυγικό υπηρετεί σχέδιο γενικευμένης κράτησης και αποτροπής»

 

Δριμεία κριτική στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για το προσφυγικό, άσκησε ο Γιώργος Ψυχογιός, αν. τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τη Διεθνή Προστασία, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες και τις διαδικασίες ασύλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η ΝΔ κάνει ένα copy-paste των προηγούμενων Οδηγιών που υιοθετήθηκαν το 2013, το 2016 και το 2018 και ότι η πραγματική φιλοσοφία βρίσκεται στις λεπτομέρειες των διατάξεων. «Υπηρετούν το δικό σας σχέδιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που είναι το σχέδιο αποτροπής και γενικευμένης κράτησης των αιτούντων άσυλο, το οποίο δεν θα έχει και αποτέλεσμα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέχεια: «Όπως παραδέχεστε οι ίδιοι σε σημείο της αιτιολογικής έκθεσης, θέλετε να μην καθίσταται το σύστημα ασύλου ελκυστικό σε πολίτες τρίτων χωρών».

Ο Γ. Ψυχογιός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εισάγει fast-track διαδικασίες στη διαδικασία που δεν θα μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση της βασικής αρχής της εξατομικευμένης εξέτασης αίτησης, όπως απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης, ενώ παράλληλα περιορίζει βασικά δικαιώματα των αιτούντων όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και την εργασία. Επίσης, αυστηροποιούνται υπέρμετρα οι όροι για τις ευάλωτες ομάδες και μειώνεται η αυξημένη προστασία που πρέπει να παρέχεται σε αυτούς και τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι θέμα αρχής για εμάς ότι διασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια διαχείριση του προσφυγικού η οποία συνδύασε και τους κανόνες και το σχέδιο και την αλληλεγγύη αλλά και την αξιοπρέπεια – όχι στο βαθμό που θα θέλαμε – αλλά σίγουρα με βάση αυτά που δεσμεύουν τη χώρα μπορέσαμε να πούμε ότι ήμασταν ένα αντί-παράδειγμα σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες έκλεισαν τα σύνορα και οι οποίες ακολούθησαν πολιτικές που αντιβαίνουν στο βασικό πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο Γ. Ψυχογιός κατέληξε, τονίζοντας: «Έτσι, λοιπόν, θα παραμείνει για μας προτεραιότητα και τις επόμενες μέρες στοχευμένες οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από τη Βουλή θα αναδείξουμε τα βασικά σημεία για να πρυτανεύσει η αλληλεγγύη απέναντι στην αποτροπή και τους αποκλεισμούς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here