«Εξαιρετικά νέα» λέει για το εμβόλιο στο Ισραήλ ο Ηλίας Μόσιαλος

Καλά νέα έρχονται ξανά από το Ισραήλ αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο LSE της Αγγλίας. Τα δεδομένα, μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, δείχνουν πως αυτό έχει 93% αποτελεσματικότητα και ότι δεν έχει πεθάνει κανείς από όσους το έλαβαν παρότι κάποιοι νόσησαν.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «The Times of Israel» με βάση στοιχεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα Maccabi HMO της χώρας, μεταφέρει την πληροφορία ότι από όσους πήραν την δεύτερη δόση μόνον 544 άτομα κόλλησαν τον ιό (ποσοστό 0,1%) και από αυτά μόνον τέσσερα νόσησαν με βαριά συμπτώματα.

Αναλυτικά, μεταξύ των 523.000 πλήρως εμβολιασθέντων πολιτών:

*μολύνθηκαν 544 με Covid-19 αλλά η συντριπτική πλειοψηφία πέρασε την νόσο με ελαφρά συμπτώματα.

*από τους 544 μόνον οι 15 χρειάσθηκαν νοσηλεία

*από αυτούς τους 15 που νοσηλεύθηκαν για χορήγηση οξυγόνου, οι ένδεκα νόσησαν με σχετικά ήπια έως μέτρια συμπτώματα, και οι τέσσερις είναι σε ΜΕΘ και ειναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Δηλαδή», όπως επισημαίνει ο κ.Μόσιαλος, «το ποσοστό των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi, αντιστοιχεί στο 0,104% του συνόλου. Ωστόσο, αναμένεται αύξηση, καθώς οι αριθμοί των λοιμώξεων αυξάνονται αναπόφευκτα. Αυτό δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει το ποσοστό αποτελεσματικότητας, καθώς η σύγκριση γίνεται μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων σε οποιοδήποτε επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο. Φαίνεται λοιπόν πως η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου πλησιάζει το 95% της αποτελεσματικότητας που είχαν καταγράψει και οι κλινικές δοκιμές της Pfizer».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here