«Είναι 200 χρόνια έθιμο», λέει για τη σαϊτομαχία ο δήμαρχος Καλαμάτας

«Είναι έθιμο στο DNA των ανθρώπων, δεν μπορεί να διακοπεί, όμως επιμένουμε πάντα τη λήψη προληπτικών μέτρων», είπε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νικας, σοκαρισμένος πάντως από το θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη και ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού ου σκοτώθηκε ακαριαία όταν τον βρήκε στις 8 χτες το βράδυ μια «σαΐτα» στο κεφάλι.

Η σαΐτα ξέφυγε από έναν από τους σαϊτομάχους. Πρόκειται για ένα χαρτονένιο κύλινδρο γεμισμένο με μπαρούτι και με μια τρύπα για διαφυγή, από τη οποία βγαίνει με ένταση φλόγα (σαν φλογοβόλο τρόπον τινά) και ανάγεται ως έθιμο στην Τουρκοκρατία. Οι «σαϊτομάχοι» αναφέρουν ότι με αυτό το εφεύρημα τρομοκρατούσαν το ιππικό των Τούρκων.

Ο άτυχος εικονολήπτης ήταν πατέρας δυο ανηλίκων παιδιών και βρισκόταν στο χώρο για να κινηματογραφήσει το έθιμο, όταν ξαφνικά τον πέτυχε μια σαΐτα στο κεφάλι και και διακόπηκε φυσικά η βιντεοσκόπηση. Διακομίσθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί ήταν αδύνατον να τον σώσουν. Πέρσι είχαν επισης σημειωθεί ακρωτηριασμοί στη Μεσσηνία, όμως όχι από σαΐτες -από άλλα πυροτεχνήματα.

Ο 53χρονος  εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης ήταν και ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Παλμός» και του site Messinia News.

Ο χώρος ήταν αποκλεισμένος κατά κάποιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει κοντά κοινό και η σαϊτομαχία θα γινόταν στο πάγκινγκ  σε απόσταση ασφαλείας. Ο κάμεραμάν όμως (όπως όλοι οι εικονολήπτες) πάντα πλησιάζει περισσότερο στα γεγονότα…

Η βιτνεοσκοπηση, που γινόταν από το θύμα, διακόπτεται ξαφνικά στο 18 λεπτό όταν η σαΐτα ξεφεύγει και χτυπά τον άτυχο εικονολήπτη στη κεφάλι

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here