«Έφυγε» ο συνιδρυτής της «Καλλιμάνης»

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Θεόδωρος Καλλιμάνης συνιδρυτής της εταιρείας κατεψυγμένων προϊόντων «Καλλιμάνης».

Η ιστορία της οικογένειας Καλλιμάνη ξεκίνησε το 1956, με τα δύο αδέλφια, Γιώργο και Θεόδωρο, παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας από τη Βάλτα Καλαβρύτων, να «κατεβαίνουν» στο Αίγιο. Ο Γιώργος 21 ετών και ο Θεόδωρος 24 ετών, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, ίδρυσαν και οι ίδιοι ποτοποιία κι άρχισαν να παρασκευάζουν δικό τους λικέρ, αλλά και ούζο και αναψυκτικά. Σε λίγα χρόνια στράφηκαν στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, και κυρίως ψυγείων. Tο 1965, με νέα στροφή, τα δύο αδέλφια άνοιξαν στο Αίγιο το πρώτο κατάστημά της για λιανικη πώληση καεψυγμένων προϊότων και παράλληλα διένειμαν και τα δικά τους προϊόντα. Το 1989 συστήνουν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη και σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Την ίδια χρονιά και πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο εργοστάσιο, πεθαίνει ο Γιώργος Καλλιμάνης και στη θέση του, μαζί με τον Θεόδωρο Καλλιμάνη, συνεχίζει η γυναίκα του, Βασιλική.

Οι επενδύσεις στο παρά πέντε της μεγάλης κρισης

Το 1995 οι Καλλιμάνηδες γίνονται πια «όνομα» στα κατεψυγμένα μέσω της Καλλιμάνης ΑΕ και το 1996 το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας καλύπτε όλη την ελληνική αγορά. Εν συνεχεία επεκτάθηκαν και σε εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες. Το άνοιγμα στο εξωτερικό ξεκίνησε ουσιαστικά το 2007 από τα Βαλκάνια και την Κύπρο έως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι εξαγωγές απαιτούν όμως αυστηρές πιστοποιήσεις και έτσι ξεκινούν αναγκαστικά νέες επενδύσεις.

Το 2009 επιχειρείται οργανωμένη είσοδος στην αγορά της μαζικής εστίασης με επώνυμα προϊόντα, λανσάροντας την επαγγελματική σειρά κατεψυγμένων αλιευμάτων Kallimanis Food Service. Το 2013 η εταιρεία προχώρησε επίσης σε επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του αρχικού της εργοστασίου για την παραγωγή και επεξεργασία νωπής πρώτης ύλης, κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και γαύρου και σαρδέλας από τις ελληνικές θάλασσες. Στο δεύτερο εργοστάσιό της γινόταν επεξεργασία και τυποποίηση κατεψυγμένων πρώτων υλών ψαριών και μαλακίων. Ομως η εγχώρια παραγωγή συμπληρώθηκε και με την εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Τα οικονομικά ανοιγματα και οι επενδύσεις λίγο πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση, η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι πολλες εισαγωγές θαλασσινών κατεψυγμένων, η κρίση εν γένει αλλά και το «φέσι» από τον Μαρινόπουλο (που η «Καλλιμάνης» τροφοδοτούσε), την οδήγησε σε αδυναμία πληρωμών.

Προ διετίας λόγω των οικονομικων προβλημάτων της προσέλαβε τον Κωνσταντίνο Φρουζή -γνωστό απο την υπόθεση Novartis. Προηγουμένως και για ένα χρόνο ο Φρουζής είχε αναλάβει την Creta Farms Στόχος ήταν να «εξυγιανθεί» η Καλλιμάνης και να πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here