«Εφυγε» ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης

«Έφυγε» σήμερα το πρωί σε ηλικία 80 ετών  ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης, στο Ναύπλιο όπου διέμενε.

Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου το 1938. Σπούδασε νομικά , πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και έλαβε μέρος στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής του.

Εμφανίστηκε στην ποίηση  με το ποίημα «Πίσω από τα βλέφαρα», στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», το 1958. Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Σχεδία», δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές«Κλειστή θάλασσα» (1979), «Βαρούτην χανόμεθα» (1988), «Ο ανεπίληπτος βίος, ο λόγος και η τελείωση της Λευκοθέας» (1989), «Ξένος ειμί και άλλα ποιήματα» (2002), «Δεν είναι τίποτα και άλλα ποιήματα» (2008), καθώς και τη συλλογή δοκιμίων «Ασκήσεις αυτογνωσίας» (2008), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής.

Το 2009 εκδόθηκε το «Αποθήκες υφάλων όπλων»

Το 2012 εκδόθηκε το «Έφοδος στον ουρανό»

Το 2017 εκδόθηκε το «Χτεσινός κόσμος. Ιωνία, η πόλη μας»

Για το τελευταίο του βιβλίο ειχε γράψει:

«Είχα πάντοτε – ίσως από τα μαθητικά μου χρόνια – μια απορία: γιατί ο Σωκράτης λίγο πριν από τον θάνατό του δίνει στον Κρίτωνα την παρακλητική εντολή να θυσιάσει στον νεόκοπο θεό Ασκληπιό έναν αλεκτρύονα;

«Κρίτων», του λέει, « στον Ασκληπιό οφείλουμε έναν πετεινό· να εκπληρώσετε αυτό το χρέος και μην αμελήσετε».

Πολλά χρόνια αργότερα, αναδιφώντας τον δικό μου ασήμαντο βίο, διαπίστωσα ότι, ναι, κι εγώ οφείλω πολλά σε πολλούς· και πρωτίστως, στη συνοικία που έζησα τα παιδικά και τα νεανικά μου χρόνια και τους ανθρώπους της – φτωχούς πρόσφυγες από τη Μικρασία, όντως σπουδαίους και βαθύτατα πολιτισμένους. Και στους φίλους μου και τις παρέες μας, που μαζί κυνηγήσαμε το άπιστο όνειρο της ποίησης. Και στην αιμάσσουσα Αριστερά της εποχής, που μου έδειξε τους δρόμους της ουτοπίας και τις συνέπειές τους. Ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί φόρο τιμής στον Στέφαν Τσβάιχ και το ομότιτλο σπουδαίο βιβλίο του, στην εξορία και τον εκούσιο θάνατό του.»

Ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης υπήρξε ένας  ασυνήθιστα ὀλιγογράφος ποιητής -όχι μόνον λίγες εκδόσεις, αλλά και λιγόλογα ποιήματα, ολιγόστιχα

Το ποιοτικό του έργο θεωρείται αντιστρόφως ανάλογο προς την ποσότητά του

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here